- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Piata locala a caselor din lemn creste cu 40%, spre 15 mil. euro

17 May, 00:18 • Redactia DailyBusiness
Piata caselor din lemn va creste cu 40% anul acesta, ajungand la circa 15 milioane de euro, a estimat pentru DailyBusiness Adrian Stanciulescu, director general al asociatiei de specialitate Aprocor.
Piata locala a caselor din lemn creste cu 40%, spre 15 mil. euro

Casele din lemn vor reprezenta 15-20% din totalul constructiilor de case si vile in 2007, potrivit reprezentantilor pietei.

„Piata va creste cu 40%, pana la 15 mil. euro, pretul mediu al unei case la cheie fiind de circa 68.000 de euro”, a spus Stanciulescu.

Aprocor este o asociatie romaneasca care promoveaza constructiile de locuinte cu tehnologii rapide de executie, inclusiv casele din lemn. Casele din lemn au drept categorii principale casele din prefabricate (panouri sau grinzi) si cele din barne.

Trendul general al pietei caselor este dat de ce este la „moda”, iar locuintele ecologice sunt preferatele europenilor in ultimii ani. Aparent, moda europeana incepe sa prinda tot mai mult si in Romania.

„Productia si vanzarea caselor pe structura de lemn este in plina dezvoltare in intreaga Europa, fiind tari unde procentul de case construite din panouri de lemn depaseste 70% din totalul de case si vile. Si in Romania acest tip de constructii este din ce in ce mai vandut, avand drept clienti mai ales firmele din strainatate care cunosc avantajele acestui sistem”, spune Adrian Stanciulescu.

Firmele romanesti practica exportul catre piete externe, dar colaboreaza si cu investitori straini care cumpara proiecte locale inca inainte de a fi construite. Totusi, Adrian Stanciulescu este de parere ca „leul s-a intarit si exportul devine periculos. Romania a exportat in trecut lemn, nu case. Producatorii nu puteau exporta case atat timp cat nu erau omologati pe piata vestica, insa lucrurile s-au schimbat dupa integrarea in UE”.

Reprezentantii pietei se asteapta la cresteri de pana la 40% in 2007, asteptand o mai buna intelegere de catre clientii romani a avantajelor acestor constructii care sunt rezistente la cutremure, incendii, se construiesc mult mai repede si mai ieftin si sunt dintr-un material care are farmecul lui.

„Aceasta piata este doar la inceput in Romania si se adreseaza atat celor cu venituri mai mici, cat si celor cu venituri mari si foarte mari”, spune Ion Iosub, director Power Housing, firma care construieste case permanente, vile si case de vacanta pe structura de lemn in sistem nord-american.

Daca in 2001 practic nu exista cerere pentru constructiile din lemn, „in anul 2006 este o crestere de 30% fata de anul 2005, iar in 2007 cresterea este de 300% a cererilor de constructii din lemn in Romania, din partea clientilor autohtoni”, spune Andrei Boicu, reprezentantul firmei producatoare de case din lemn Monolit.

Materialele traditionale domina piata

Un studiu publicat recent de Institutul National de Statistica arata ca 56% dintre locuintele din Romania sunt din materiale foarte rezistente (beton, caramida), 15,8% sunt din caramida si lemn, iar 22,2% au preferat materialele usoare (chirpici, paianta, stuf, lemn). In interiorul oraselor domina betonul si caramida, iar in mediul rural materialele usoare, in proportie de 40,8%. Astfel, romanii prefera betonul chiar in conditiile in care Romania este considerata una dintre tarile bogate in paduri de pe glob, ocupand locul 17 in Europa.

Firmele producatoare se indreapta catre cei care dezvolta proiecte rezidentiale, construind mici orasele.

Aprocor, de pilda, are un proiect de constructie a 800 de case in judetul Giurgiu, la Mihailesti, 38 dintre ele fiind contractate de investitori englezi. Valoarea medie a unei case de 120-150 mp este de 67.000-70.000 euro, cu un pret mediu de 450-550 euro/mp. „Pot aparea diferente de pret de la tipul structurii de lemn. Finisajul este fix, dar si in acest caz conteaza ce tip de centrala, gresie, faianta, tigla alege clientul”, explica Stanciulescu.

Aprocor a construit 70 de case in 2006, iar anul acesta ajungem la 100 si avem previziuni pentru anul 2008 la aproximativ 200 de unitati, mai spune oficialul Aprocor.

„Din punctul nostru de vedere, in acest moment nu exista firme mari, ci numai firme mici si mijlocii care acopera diferite zone geografice”, spune si Sorin Coler, director general al firmei producatoare de case Neoconstruct.

Succesul este dat de specializarea pe acest domeniu si de oferte care sa atraga clientii, pentru ca preturile sunt oricum mai mici decat la casele din zidarie. „De construit pe lemn, toata lumea ‘se pricepe’, tinand cont de faptul ca sarpanta de lemn se face la toate tipurile de constructii, dar de aici si pana la a realiza o structura complexa de lemn, care sa fie si fiabila structural este o cale lunga”, spune Coler, care precizeaza ca nici personalul calificat si cu experienta relevanta nu este foarte numeros.

Cresterea firmelor mici, cum este si Frame Construct din Cluj Napoca, este asigurata de comenzile care se inmultesc in principal ca urmare a practicarii unor preturi mai mici. In timp ce o firma mica executa case cu 270-300 euro/mp, valoare ce poate fluctua in functie de finisari si de complexitatea lucrarilor, o firma mare practica preturi de 400 – 600 euro/mp pentru piata interna.

Pretul mic va fi motorul pietei

„Preturile pentru piata romaneasca sunt cu 40-50% mai mici decat cele practicate pentru piata externa”, a declarat Bogdan Sauliuc, Director RIMS Productie si Constructii, firma care exporta 90% din productia de case. Pentru export sunt cereri din Franta, Italia si Spania, la care s-a adaugat de putin timp si Grecia.

Cresterea afacerii va fi mai mare pentru firmele mici din constructii, care se asteapta la „vanzari cu 25-50% mai mari, in principal datorita pretului mai mic al constructiilor din lemn, apoi datorita calitatii si amplasamentului lor in zone unde materia prima este usor de procurat”, a declarat Adrian Roman, director Frame Construct din Cluj.

Neoconstruct se asteapta la o crestere ceva mai modesta, de 20-30%. „Tendinta va fi in mod cert una crescatoare, pe masura ce tot mai multi potentiali beneficiari se vor convinge de fiabilitatea unui asemenea tip de constructie. In momentul de fata mentalitatea este un impediment major in dezvoltarea constructiilor pe structura de lemn”, spune Sorin Coler.

Insa pretul de constructie scazut se preteaza perfect conditiilor economice din Romania si va deveni motorul principal al acestei piete. „Multi dintre clientii nostri si-au vandut vechile apartamente de bloc, au cumparat un teren si si-au construit o casa, ramanand chiar cu bani” spune Sorin Coler.

„Casele pe structura de lemn au un pret de constructie mai mic decat cele pe zidarie, sunt mult mai bine izolate termic ceea ce duce la cheltuieli mult mai mici cu energia consumata pentru incalzire si, nu in ultimul rand, au o durata de viata de pana la 100 de ani in conditiile unei exploatari corespunzatoare”, spune si Iosub Ion. In Europa, dar si in Maramures, exista constructii de lemn (biserici, case) realizate in urma cu 200 de ani, cu tehnologii vechi, si care sunt si astazi intr-o stare perfecta.

Power Housing a construit 10 case pe structura de lemn anul trecut, case cu suprafete ce au variat intre 80 si 170 mp. „Anul acesta ne asteptam la o crestere de peste 50 % a constructiilor pe structura de lemn comparativ cu anul precedent „, spune Ion Iosub.

Locuinte permanente sau de vacanta ?

In proportie de 70-90%, casele din lemn au destinatia de locuinte permanente si doar 10-30% sunt case de vacanta. Datorita cheltuielilor mici de intretinere, investitia intr-o astfel de casa se amortizeaza repede. „O casa costa in general aproximativ 60.000 euro la cheie, acestea fiind cele mai solicitate”, a spus Iosub Ion.

Clientii care achizitioneaza o casa din lemn au venituri medii si mari si depasesc virsta de 40 de ani. Cei mai multi aleg varianta casei la cheie pentru a nu mai umbla dupa materiale pentru finisaje si fara sa mai angajeze apoi muncitori pentru a termina lucrarea.

Ridicarea scheletului din lemn dureaza doua saptamani, invelirea casei si finisajele, inca o saptamana, astfel ca, daca se lucreaza eficient, o casa de 100 mp poate fi data in folosinta cam intr-o luna.

„Timpul de executie este foarte rapid, cu 50% mai scazut decat la constructiile clasice, gradul de rezistenta seismica este ridicat, datorita faptului ca structura de lemn este elastica, fata de cea de zidarie, care este rigida si lucrul cel mai important, confortul termic este deosebit, adica vara este racoare si iarna cald, fara sa fie neaparat necesar aerul conditionat”, spune Sorin Coler.

Pe de alta parte, pretul de asigurare al unei case de lemn este, firesc, mai mare decat al unei case din zidarie. In plus, orice casa este si o investitie si ar trebui sa poata fi revalorificata prin vanzare, insa o casa din lemn se revinde mai greu, spun specialistii.

Cele mai cautate constructii din lemn sint cele tip sandwich care se construiesc pe lemn, la interior se pune rigips, iar la exterior un finisaj tip euroglet. Cele din birne sint comandate mai mult de persoanele care vor sa isi construiasca o casa de vacanta.