BURSE

Ce companii mari din SUA au lasat in urma criza si cresc la bursa

23 mai 2013, ora 15:35   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
crestere.jpg
O serie de nume cu importanta istorica pentru piata americana si mondiala au lasat in urma criza, depasind cu mult cotatiile inregistrate la burse in urma cu 4- 5 ani si marcand cresteri importante inclusiv pe anul in curs.

"Astfel, American Express, 3M, Johnson & Johnson, Boeing si alte nume mari si cu vechime ale economiei americane au atins recent pe burse maximele ultimilor 5 ani, inregistrand doar pe 2013 avansuri de cca 20-30%", a aratat Silviu Pojar, sales manager la Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

"Companii mai "tinere", precum Google, Yahoo, Microsoft si Cisco au marcat la randul lor cresteri semnificative (de la aproape 20% la peste 30%), de la inceputul anului curent si pana in prezent. Alte multe firme americane au crescut, de asemenea, pe burse, cu diferite procente. intre excep?iile de la aceasta evolu?ie se afla Apple si Facebook, doua companii reprezentative ale caror actiuni au inregistrat scaderi pana acum pe anul in curs", a adaugat Pojar.

Indicii Dow Jones si S&P 500 au inregistrat recent noi recorduri, bursele americane crescand constant in ultima perioada, stimulate de o serie de rezultate incurajatoare privind economia americana, precum si de evolutiile multor companii.

Astfel, American Express a raportat pentru primele 3 luni din 2013 un profit mai mare decat asteptarile analistilor, in contextul cresterii volumului de cumparaturi efectuate prin carduri de catre clientii sai si al succesului unor produse noi; actiunile sale au crescut cu circa 28% in acest an.

Boeing, cel mai mare producator de avioane din lume, a depasit perioada retinerii la sol a aeronavelor Dreamliner si a anuntat comenzi in crestere in aprilie fata de luna precedenta. Actiunile sale au avansat cu circa 29% de la inceputul anului si pana la 21 mai inclusiv.

Actiunile Walt Disney au crescut cu aproape 30%, iar cele ale Johnson & Johnson cu circa 24%, in perioada analizata. Cresteri au inregistrat si 3M (circa 19%), Pfizer (aproape 13%), Starbucks (cu cca 17%), Procter & Gamble (aproape 15%) etc.

"Lista actiunilor care au marcat cresteri in 2013 cuprinde multe marci de renume mondial, de la General Electric, la Intel, AT&T, Coca-Cola, McDonald's, Wal-Mart", a precizat Silviu Pojar.Din sectorul IT trebuie mentionate actiunile Cisco, cu o crestere de aproape 20% pe anul in curs; cel mai mare producator mondial de echipamente de re?elistica "si-a indreptat atentia" catre noile tendinte si tehnologii si a raportat rezultate peste asteptari.

"De asemenea, Microsoft a crescut pe bursa cu aproape 28%. Vanzarile sale pe segmentul Windows au mers bine, in pofida faptului ca piata de PC-uri a continuat sa scada, fapt apreciat in piata, la fel ca si creativitatea de care compania a dat dovada privind alte linii de produse si servicii prin care vrea sa se adapteze tendintelor din sectorul sau", a aratat Silviu Pojar.

Actiunile Google si-au continuat, la randul lor, evolutia avansand cu circa 26% in acest an, iar Yahoo a marcat o crestere de circa 33%.

Cresteri spectaculoase au inregistrat actiunile Electronic Arts, unul dintre liderii mondiali in domeniul jocurilor video (digital interactive entertainment), care au urcat cu cca 49% pe anul in curs, stimulate atat de perspectivele financiare bune ale companiei, cat si de acordul incheiat cu Walt Disney, in ceea ce priveste jocurile bazate pe personaje din cunoscuta serie Star Wars.

De asemenea, actiunile Hewlett-Packard au avansat cu circa 42% in intervalul analizat, pe baza unor semnale pozitive in 2013, in conditiile in care rezultatele din 2012 au fost nesatisfactoare, conducand la o scadere accentuata a actiunilor sale.
Intre mi?carile negative de notorietate se afla Apple si Facebook, ale caror actiuni au scazut cu circa 20% si, respectiv, cu aproximativ 6% pe anul in curs pana pe 21 mai.

"Apple a raportat rezultate sub asteptari ?i a inregistrat o serie de probleme in piata; compania a pierdut semnificativ din capitalizarea (maxima) atinsa in luna septembrie a anului trecut. in ceea ce priveste actiunile Facebook, acestea oscileaza intr-un interval in care este posibil sa ramana o perioada, in lipsa unor elemente surpriza", a precizat Silviu Pojar.

In opinia sa, bursele americane raman un punct de atractie, intrucat ofera multiple variante de investitii. In plus, cuprind nume mari ale economiei mondiale, despre care investitorilor de pretutindeni le este usor sa afle informatii, investind in consecinta. Mai mult, instrumentele financiare existente elimina "granitele", iar orice investitor de oriunde poate astfel profita de diferite evolutii ale unor companii sau ale pietei.

In 2012, grupul financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding a facut primul pas in Romania, deschizand sucursala locala a firmei de brokeraj Noble Securities.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Adrian Popescu a spus:
30/05/2013 10:13
Cresterile bursiere FOARTE RAR se datoreaza capacitatii companiilor de a face profit si de a fi utile maselor de oameni . Cresterile bursiere IN MARE PARTE sint facute din condei.
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 01 Decembrie 2020, 01:55
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter