- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

A fost anunțată țara în care dispar complet banii! Românii merg lunar acolo

27 May, 21:01 • Bumbeneci Diana
Țara în care dispar bani! Mulți români merg acolo în concediu.
A fost anunțată țara în care dispar complet banii! Românii merg lunar acolo

Dispar banii! Egiptul este în prezent în situația în care trebuie să amâne plata pentru importurile sale mari de grâu, în unele cazuri chiar şi cu câteva luni, din cauza lipsei valutei. Anunțul a fost confirmat de oficialii guvernamentali şi traderii consultaţi de Reuters, informează Agerpres.

Țara în care dispar complet banii

Egiptul este unul din cei mai mari importatori mondiali de grâu, un produs de bază necesar pentru a menţine programul de subvenţionare a pâinii, de care depind zeci de milioane de persoane.

Egipt, țara în care dispar banii
Egipt, țara în care dispar banii

Potrivit traderilor, problemele au început cu livrările de grâu care au ajuns în Egipt în luna decembrie a anului trecut şi care trebuiau achitate prin folosirea unor scrisori de credit pe 180 de zile. Conform acestor scrisori, în mod obişnuit, un furnizor primeşte banii prin banca sa în jurul datei la care face livrarea iar guvernul egiptean are la dispoziţie 180 de zile să plătească banca furnizorului.

„Cu toate acestea, traderii consultaţi de Reuters susţin că băncile de stat din Egipt, inclusiv Banque Misr, care acţionează în numele Autorităţii Generale pentru Aprovizionare (GASC), entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, au deschis scrisori de credit după câteva săptămâni şi chiar luni după ce s-a făcut livrarea. Unul din traderi spune că săptămâna trecută aştepta încă plata pentru o livrare făcută la începutul anului”, transmite sursa citată.

Egipt, țara în care dispar banii
Egipt, țara în care dispar banii

De partea cealaltă, un alt trader a mai susținut că băncile de stat din Egipt trebuie să deschidă scrisori de credit pentru aproximativ opt livrări de grâu, în timp ce un alt trader spune că până la 11 livrări de grâu nu au fost încă achitate. Astfel de întârzieri nu au mai fost raportate până acum.

„Nu au fost niciodată astfel de întârzieri. Însă şi ţara nu a fost în această situaţie până acum. Este ceva complet nou pentru Egipt”, a spus un al treilea trader.

Ministrul egiptean al Aprovizionării, Ali Moselhy a mai confirmat și faptul că au apărut întârzieri dar a dat vina pentru această situaţie pe o criză de valută care a fost agravată de problemele economice create de războiul din Ucraina. „Nu vrem să punem presiune pe banca centrală. De acea discutăm cu furnizorii şi le mulţumim foarte mult pentru înţelegerea lor”, a spus Moselhy.

Vezi și: A fost semnat contractul pentru Metroul Cluj. Investiția costă 9 miliarde lei și reprezintă cel mai mare contract din Ministerul Transporturilor

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult