- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Băncile din Belgia se închid una câte una. Sunt tot mai puține bancomate și bani numerar

20 Dec, 11:33 • stefan.vlad
Băncile din Belgia se închid una câte una. De câțiva ani, numărul bancomatelor este în scădere constantă, fiind accelerată de blocajele economice și criza Covid19. Nici la capitolul numerar, belgienii nu stau foarte bine.
Băncile din Belgia se închid una câte una. Sunt tot mai puține bancomate și bani numerar

Băncile din Belgia se închid una câte una. În ultimii 7 ani, un sfert din totalul bancomatelor au fost eliminate. La începutul lui 2021, în toată țara mai rămăseseră doar 6.000 de distribuitori pentru 10 milioane de cetățeni, și chiar niciunul în mai multe municipalități ale Belgiei, scrie Europa Today.

A fost o alegere foarte precisă a băncilor, care, totuși, au propus instrumente alternative care să le permită clienților să retragă totuși bani în numerar, precum din sucursale bancomat deschise în interiorul gărilor sau librăriilor.

Citește și: Alertă de călătorie pentru milioane de români! MAE a actualizat condițiile de călătorie pentru Belgia

Băncile din Belgia se închid una câte una

De exemplu, unul dintre aceste proiecte se numește Batopin și a fost lansat în 2021 de către cele patru principale bănci belgiene (Belfius, Bnp Paribas Fortis, Ing și Kbc) cu scopul de a crea o rețea comună de bancomate ”neutre”.

Acest proiect prevede ca până la sfârșitul anului 2024, 95% din populația belgiană ar trebui să aibă cel puțin un bancomat pe o rază de 5 km de casă sau de locul de muncă. Planul include însă închiderea bancomatelor celor patru sucursale ale băncilor, ceea ce va avea ca rezultat reducerea la jumătate a numărului de bancomate din Belgia, potrivit plângerii asociațiilor de consumatori.

Numărul de sucursale bancomat disponibile ar putea scădea la 3.500 până în 2024 odată cu implementarea proiectului”, spune asociația de consumatori Test Achats, care acuză sectorul bancar că ”a lucrat fără nicio transparență”.

O altă alternativă născută din declinul sucursalelor bancomat este Nickel, lansat de gigantul bancar francez BNP. Și aici, ca și în cazul lui Batopin, costul cade pe umerii consumatorului. Nickel permite clienților să retragă și să depună bani la chioșcurile de ziare și librării. În fiecare lună, primele 3 retrageri de numerar sunt incluse în prețul ”abonamentului” care costă 20 de euro pe an.

Pentru retragerile ulterioare, se vor percepe încă 50 de cenți. Limitări puternice și asupra limitei maxime permise: clienții pot depune maxim 950 de euro numerar pe lună și pot retrage maximum 300 de euro numerar pe săptămână. Cu un card mai scump, este posibil să crești suma acestei ultime tranzacții până la 1000 de euro pe săptămână.