- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Căldura irosită de la clădirile din UE ar putea acoperi nevoile blocului comunitar: „Este unul dintre factorii cheie”

24 Feb, 23:20 • Toma Anca
Căldura irosită de la clădirile din UE ar putea acoperi nevoile blocului comunitar, potrivit unui nou raport al gigantului danez de inginerie Danfoss. Întreg continentul se confruntă cu o criză energetică severă, parțial declanșată de invazia Ucrainei de către Rusia, excesul de căldură în bloc ridicându-se la 2.860 TWh pe an.
Căldura irosită de la clădirile din UE ar putea acoperi nevoile blocului comunitar: Este unul dintre factorii cheie

Căldura irosită de la clădirile din UE ar putea acoperi nevoile blocului comunitar. Dacă este valorificat, ar putea ajuta la evitarea utilizării a aproape 30 de milioane de barili de petrol pe zi (corespunzând de trei ori producția medie a Rusiei în 2021) și a 650 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an (de patru ori mai mult decât a importat UE din Rusia în 2021).

De asemenea, se spune că tehnologia de recuperare a căldurii care poate capta excesul de căldură există deja, inclusiv de la unii dintre cei mai mari emițători, cum ar fi fabricile industriale, instalațiile de canalizare, centrele de date, supermarketurile, stațiile subterane și clădirile comerciale.

Totuși, eficiența acestei captări a căldurii poate varia în funcție de distanță, potrivit Adrian Joyce, secretarul general al Alianței Europene a Companiilor pentru Eficiența Energetică în Clădiri (EuroACE).

Citește și: Ca să scape de frig și facturile mari, britanicii cumpără sticle pentru apă fierbinte sau poncho-uri electrice și iau cu asalt „băncile de căldură“

Căldura irosită de la clădirile din UE ar putea acoperi nevoile blocului comunitar

Unul dintre factorii cheie despre ceea ce este de fapt recuperabil este locația geografică a acelui exces de căldură, dacă doriți, unitatea de producție și unde poate fi apoi utilizată pentru utilizare secundară, cum ar fi într-un sistem de termoficare”,

a declarat el pentru Euronews.com.

Raportul vine în momentul în care UE implementează măsuri, prin legislația sa European Green Deal, pentru a deveni primul continent neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050. O parte din aceasta include renovarea clădirilor pentru a le face mai eficiente din punct de vedere energetic.

Danfoss susține că această captare a întregii călduri irosite a UE ar ajuta la atingerea acestui obiectiv mai ușor, economisind 67 de miliarde de euro în acest proces.

În prezent, Bruxelles cere statelor membre să pregătească hărți naționale de căldură, care identifică unde există concentrații de căldură în exces, care pot fi apoi recuperate. Cu toate acestea, nu există o legislație la nivelul UE care să oblige companiile sau proprietarii de clădiri să recupereze căldura care se pierde în aceste zone.

Joyce a mai declarat că „excesul de căldură nu este un lucru pe care l-am luat în considerare… dar pălăria persoanei mele cu poliți spune, da, este o idee bună să existe reglementări, astfel încât atunci când există căldură recuperabilă, aceasta să fie ușor recuperabilă și să existe nu există obstacole, obstacole de reglementare sau birocratice în acest sens și ar fi recuperat pentru o utilizare benefică în altă parte”.