- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Cât timp are România să conteste o decizie nefavorabilă în cazul Roșia Montană. Anunțul făcut de purtătorul de cuvânt al Guvernului

08 Mar, 23:03 • Adrian Popovici
Purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, a declarat că Guvernul nu va împiedica publicarea hotărârii Curții de Arbitraj Comercial Internațional (ICSID) de la Washington referitoare la exploatarea minieră de la Roșia Montană. El a explicat că România va avea un interval de 4 luni pentru a depune o contestație, după ce expiră cele 20 de zile în care fiecare parte trebuie să comunice tribunalului arbitral ce parte din decizie poate fi făcută publică.
Cât timp are România să conteste o decizie nefavorabilă în cazul Roșia Montană. Anunțul făcut de purtătorul de cuvânt al Guvernului

Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat că Executivul nu va bloca publicarea hotărârii Curții de Arbitraj Comercial Internațional (ICSID) de la Washington referitoare la exploatarea minieră de la Roșia Montană. El a subliniat că România va avea o perioadă de patru luni pentru a depune eventuale contestații, după ce expiră cele 20 de zile în care fiecare parte trebuie să comunice tribunalului arbitral ce fragment din decizie poate fi făcut public, transmite Agerpres.

„Noi suntem în aşteptare (…) La ce ne aşteptăm în această seară la ceea ce, juridic, am înţeles că se numeşte un dispozitiv al deciziei, care constă în, foarte pe scurt, enunţul verdictului, enunţul deciziei, dar nu decizia în sine. (…)

Decizia în sine poate consta într-un document cu până la 1.000 de pagini. (…) Nu avem decât acest dispozitiv al deciziei în această noapte, dar părţilor aflate în litigiu, tribunalul, în timp util, adică aproape imediat, le va înmâna şi acele 1.000 de pagini care conţin decizia.

Ele sunt sub secret, sub ultra confidenţialitate, conform standardelor instanţei de arbitraj, nu ale noastre. De ce – pentru că se intră după comunicarea acestui dispozitiv al deciziei într-un interval de 20 de zile în care oricare dintre părţile aflate în litigiu trebuie să comunice Curţii de arbitraj dacă are vreo obiecţie asupra vreunei informaţii din acele 1.000 de pagini, e metaforic 1.000 de pagini, nu ştim cât va avea (…)

Ce pot să vă spun, că Guvernul român este pregătit să comunice tribunalului de arbitraj când i se va cere opinia că nu avem nicio pretenţie să ţinem ceva la secret. Premierul a anunţat-o, deja, dar mai e o parte. Şi va trebui să aşteptăm ca în aceste 20 de zile să aflăm dacă cealaltă parte are vreo pretenţie ca decizia să fie publicată parţial”, a declarat Mihai Constantin în ceea ce privește Roșia Montană.

Te-ar putea interesa și: Marcel Ciolacu, declarația momentului înainte de verdictul pentru Roșia Montană: „Eu as face referendum daca e oportun sa scoatem aurul”

Roșia Montană. Imagine de arhivă
Roșia Montană. Imagine de arhivă

Cum se pregătește Guvernul pentru un verdict negativ pentru Roșia Montană?

Purtătorul de cuvânt a explicat faptul că Guvernul se pregătește pentru un verdict negativ în dosarul Roșia Montană și că Ministerul Finanțelor, împreună cu consultanții juridici, va prezenta un memorandum în care va expune „eventuale soluții sau detalii despre decizia ICSID”.

Purtătorul de cuvânt a declarat că în cazul Roșia Montană există un interval de contestare, constând în 4 luni după expirarea a 20 de zile în care fiecare parte trebuie să comunice tribunalului arbitral ce parte din decizie poate fi făcută publică. Astfel, după aceste 20 de zile, urmează un interval suplimentar de 4 luni în care poate fi contestată decizia. După acest interval, se va activa procedura de executare silită pe teritoriul României.

Citește și: Procesul Roșia Montană ajunge la final. România află azi dacă va trebui să plătească despăgubiri de 6,7 miliarde de dolari