- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

China a inaugurat primul parc fotovoltaic cu triplă funcție: produce electricitate, sare și creveți. Parcul se întinde pe o suprafață de 13 kilometri pătrați

25 Jul, 19:18 • Bocioacă Bianca
În China a fost inaugurat un nou parc fotovoltaic enorm, pe mare, care însumează 1GW de putere instalată. Parcul are funcție triplă.
China a inaugurat primul parc fotovoltaic cu triplă funcție: produce electricitate, sare și creveți. Parcul se întinde pe o suprafață de 13 kilometri pătrați

Acest parc fotovoltaic inaugurat recent în China însumează 1GW de putere instalată, mai mult decât puterea necesară întregii Republici Moldova la orele de consum maxim, în sezon maxim, notează piataauto.md.

Lucrul care atrage atenția este că noul parc fotovoltaic maritim din China are trei funcții pe aceeași suprafață, producând electricitate, sare și creveți.

Citește și: Hidroelectrica pregătește să instaleze primul parc fotovoltaic plutitor

Parcul a fost conceput de compania de stat Huadian și se numește Huadian Tianjin Haijing. Panourile solare sunt amplasate pe o suprafață de 13 kilometri pătrați, în zona maritimă Changlu, unde de foarte mult timp se extrage sare.

Un nou parc fotovoltaic în China

Inginerii care au dezvoltat proiectul s-au gândit că parcul poate fi construit în așa fel încât sarea să poată fi sedimentată în continuare în mod natural și extrasă. Pentru ca acest lucru să fie posibil, era nevoie de suficientă lumină solară, care să pătrundă în apă, de aceea panourile au fost amplasate la o distanță de 14 metri unul față de altul.

Un alt lucru interesant este că panourile au față dublă, făcând uz atât de lumina directă a soarelui, cât și de cea reflectată de apă.

Citește și: Mașini zburătoare în China, din 2025. Analiştii estimează că piaţa acestora va valora un trilion de dolari în 2040

Noul parc fotovoltaic va produce 1,5 TWh de electricitate pe an, suficient cât să acopere consumul anual a 1,5 milioane de locuințe din China.

Parcul fotovoltaic permite și activitățile de acvacultură sub el, în acest caz fiind vorba despre creșterea creveților. Acest model industrial triplu este pentru prima dată implementat în China.