- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Davos, 2023: Criza costului vieții reprezintă cel mai mare risc mondial actual

11 Jan, 21:34 • Bocioacă Bianca
Criza costului vieții este o consecință a inflației agravate de războiul din Ucraina și a redeschiderii economiei după pandemia de Covid. Aceasta reprezintă cel mai mare risc mondial pentru următorii doi ani.
Davos, 2023: Criza costului vieții reprezintă cel mai mare risc mondial actual

Potrivit unui sondaj publicat miercuri de Forumul Economic Mondial, criza costului vieții este cel mai mare risc mondial. Potrivit studiului „Global Risks Report”, „Conflictele și tensiunile  geo-economice au declanşat o serie de riscuri planetare profund interconectate”. Sondajul a fost efectuat în rândul a 1.200 de experți și decidenți din întreaga lume, relatează dcbusiness.ro.

Riscurile includ „presiuni asupra aprovizionării cu energie şi alimente, care ar putea persista în următorii doi ani şi creşteri puternice ale costului vieţii şi serviciului datoriei”, potrivit autorilor studiului.

Citește și: INPS Italia trebuie să plătească despăgubiri în valoare de 10.000 de euro unei badante, după ce i-a anulat Venitul de cetățenie

Criza costului vieții, risc la nivel mondial

Forumul face un apel către liderii lumii pentru a acționa în acest caz, mai ales pentru că fereastra de acțiune se reduce cu pași rapizi. Totodată, avertizează că în cazul în care guvernele nu reușesc să gestioneze criza actuală „riscă să creeze tensiuni sociale fără precedent, deoarece investiţiile în sănătate, educaţie şi dezvoltare economică dispar, ceea ce erodează şi mai mult coeziunea socială”.

Forumul Economic Mondial organizează în perioada 16-20 ianuarie reuniunea anuală de la Davos (Elveția). Cu această ocazie, elita politică, economică și academică va discuta pe teme precum încetinirea economică globală sau provocările de mediu, dar și despre războiul din Ucraina.

Această întâlnire anuală reprezintă evenimentul de referință al fundației elveșiene Forumul Economic Mondial (WEF). Prima reuniune a avut loc în 1971, sub numele Forumul European de Management. În anul 2015, Forumul a fost recunoscut ca organizație internațională în mod oficial.

Citește și: Șoc pe piața alimentară! UE a aprobat făina de greiere. Cele mai iubite feluri de mâncare se vor baza pe acest produs