- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Greșeală fatală făcută de Google! Pagubele sunt de 100 de miliarde de dolari

09 Feb, 20:07 • Stefan Simion
Lovitură puternică pentru Google! O simplă greșeală i-a adus companiei pagube de 100 miliarde de dolari.
Greșeală fatală făcută de Google! Pagubele sunt de 100 de miliarde de dolari

Situație cumplită pentru Google. Compania a făcut o greșeală care i-a adus pagube de peste 100 miliarde de dolari, citează stiripesurse.ro.

Investitorii sunt dezamăgiți de situație, iar Google se află sub o mare presiune la ora actuală. Acțiunile companiei-mamă, Alphabet, au suferit o pierdere majoră, iar totul din cauza unei greșeli făcute de chatbot-ul prevăzut cu inteligență artificială. Un simplu anunț publicitar postat pe pagina de Twitter a provocat aceste pagube, iar reacțiile publice nu au întârziat să apară.

Greșeala care a adus Google în această situație

Compania a postat pe pagina de Twitter un anunț publicitar, prin care responsabilii voiau să prezinte publicului noul robot cu inteligență artificială. Acțiunea nu a adus, însă, rezultatele dorite. Publicarea arăta cum chatbot-ul Bard răspunde greșit la una dintre interogări. Reacțiile internauților au apărut rapid.

Robotul a fost întrebat ce i-ar putea povesti unui copil de nouă ani despre descoperirile realizate prin telescopul James Webb. Chatbot-ul a răspuns că instrumentul optic a fotografiat pentru prima oară o planetă din afara sistemului solar. Mai mulți astronomi s-au sesizat și au ales să semnaleze că răspunsul este greșit.

Vezi și: Google, val de concedieri. De la angajați cu salarii de mii de euro, la șomaj. Care este motivul

Google
Google

În realitate, descoperirea prezentată de robotul cu inteligență artificială este revendicată din 2004, de European Very Large Telescope. Astronomii au remarcat greșeala, iar nemulțumirea lor a fost exprimată în secțiunea de comentarii a anunțului publicitar.

„De ce nu ați verificat acest exemplu înainte de a-l distribui?” este întrebarea pe care Chris Harrison a adresat-o reprezentanților Google.

Răspunsul oferit de responsabili

Un purtător de cuvânt al companiei a reacționat în această situație și a declarat că eroarea chatbot-ului reprezintă „importanța unui proces de testare riguros, lucru pe care îl demarăm săptămâna aceasta cu programul nostru Trusted Tester”. Cu toate acestea, investitorii nu sunt mulțumiți de situația curentă sau de răspunsul oferit de responsabili, dar nici de prezentarea susținută de companie, în care erau prezentate viitoarele planuri.

Implementarea și folosirea inteligenței artificiale este unul dintre cele mai mari obiective deținute de Google. Presiunea asupra companiei este una suficient de mare, încă de la finalul anului trecut, atunci când Microsoft a prezentat un nou software: ChatGPT. Acesta s-a bucurat de succes în timp record.

Citește și: Tesla lui Elon Musk, vânată de Google. Compania este în proces într-un moment de colaps financiar

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult