- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Klaus Iohannis își continuă campania pentru șefia NATO. „Reprezentarea ţărilor din Flancul Estic în conducerea alianței, o aspiraţie legitimă”

10 Apr, 11:51 • Adrian Popovici
Klaus Iohanis e determinat să ajungă la conducerea NATO. În cadrul evenimentul în care au fost sărbătoriți 20 de ani de la aderarea României la această alianță, președintele a a subliniat că statele din Flancul Estic au dreptul să fie reprezentate la vârful organizației.
Klaus Iohannis își continuă campania pentru șefia NATO. „Reprezentarea ţărilor din Flancul Estic în conducerea alianței, o aspiraţie legitimă”

Klaus Iohannis își continuă campania pentru șefia NATO chiar și la evenimentul în care sunt sărbătoriți cei 20 de ani de când România s-a alăturat acestei alianțe militare. După cum a explicat șeful statului, dată fiind apropierea de Rusia, statele din Est au tot dreptul să-și dorească o reprezentare la vârful organizației.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat că statele din Flancul Estic al NATO se află în prima linie a alianței în eforturile de descurajare împotriva agresiunii Rusiei. În acest context, el a afirmat că este legitim să aspire la o reprezentare mai semnificativă în structurile de conducere ale NATO.

Șeful statului a evidențiat că decizia sa de a candida pentru funcția de Secretar General al NATO a fost luată având în vedere experiența sa și înțelegerea situației din estul alianței, care constituie active importante pentru viitoarele decizii ale Alianței în asigurarea securității euroatlantice.


Te-ar putea interesa și: Cum explică Ciolacu alocarea de doar 1,6% din PIB pentru apărare în 2023. În 2022, Iohannis promitea 2,5% pentru NATO

Klaus Iohannis își continuă campania pentru șefia NATO

Şeful statului a subliniat că „ţările din Flancul Estic al NATO sunt, în aceste vremuri, în prima linie aliată de descurajare şi apărare pentru menţinerea securităţii euroatlantice în faţa posturii agresive a Rusiei”.

„Este, de aceea, o aspiraţie legitimă pentru o reprezentare mai semnificativă în structurile de conducere ale NATO a unei întregi regiuni care, de-a lungul istoriei, s-a confruntat permanent cu pericolul rusesc. România a primit recunoaşterea tuturor aliaţilor pentru performanţele şi profesionalismul militarilor noştri şi şi-a consolidat statutul de partener de încredere în interiorul NATO.

Acestea au şi fost, de altfel, argumentele intrării mele în competiţie pentru funcţia de Secretar General al NATO, având convingerea că experienţa şi înţelegerea aprofundată a specificului acestei regiuni complicate reprezintă atuuri semnificative pentru deciziile viitoare pe care Alianţa va trebui să le ia astfel încât să asigure securitatea euroatlantică”, a adăugat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a subliniat că România găzduieşte structuri operaţionale şi robuste ale NATO, iar forțele noastre militare colaborează și se antrenează împreună cu peste 5.000 de colegi din Statele Unite ale Americii, Franţa, Polonia, Portugalia, Belgia, Italia, Marea Britanie, Ţările de Jos, Spania, Macedonia de Nord şi Luxemburg.

El a adăugat că contextul actual generat de conflictul de la granițele noastre amplifică relevanța României ca un pilon al securității și stabilității regionale. Importanța strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea spațiului euroatlantic, recunoscută la Summitul NATO de la Madrid din 2022, în urma eforturilor susținute ale României, este azi incontestabilă.

Citește și: Klaus Iohannis trage cu dinții de șefia NATO. „Nu mă retrag, nici nu negociez altceva”