- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Merkel consideră că Putin trebuie luat în serios cu amenințările nucleare. Atenționările ferme ale cancelarului german

28 Sep, 16:00 • Gabriela Andreescu
Fostul cancelar al Germaniei, Agela Merkel, a atras atenția cu privire la pericolul declarațiilor lui Putin. Din punctul său de vedere, Putin nu face declarații la cacealma, și intenționează, dacă va fi lăsat, să își puna planurile în acțiune.
Merkel consideră că Putin trebuie luat în serios cu amenințările nucleare. Atenționările ferme ale cancelarului german

Angela Merkel a luat cuvântul în cadrul deschiderii conferinței „Bundeskanzler-Helmut-Kohl-Stiftung”, dedicată predecesorului ei, Helmut Kohl. În cadrul discursului său, fostul cancelar a atins și problema războiul rus de agresiune din Ucraina și a vorbit despre șeful Kremlinului, Vladimir Putin.

Angela Merkel, susține că președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, trebuie luat foarte în serios cu amenințările nucleare, iar Occidentul nu ar trebui să creada că liderul de la Kremlin joacă la cacealma.

„Trebuie să luăm în serios cuvintele lui Putin și să nu le respingem ca fiind bluff. Nu este un semn de slăbiciune, ci un semn de înțelepciune politică, dacă le luăm în serios”, a spus Angela Merkel, conform Newsingermany.com.

Angela Merkel a avut, de-a lungul timpului, o serie de întâlniri cu Vladimir Putin. De altfel, fostul cancelar German a fost criticată în nenumărate rânduri pentru ceea ce s-a considerat a fi „politică pro-Rusia”

Politicianul CDU a criticat acțiunile lui Putin și invazia rusă. Războiul de agresiune „distruge fundamentul a tot ceea ce comunitatea internațională, inclusiv fosta Uniune Sovietică și mai târziu Rusia, au convenit în procesul CSCE și în Carta de la Paris”, a declarat Merkel.

Te poate interesa și: Marea Britanie avertizează că Putin va anunța, pe 30 septembrie, alipirea regiunilor ucrainene ocupate pentru care se face referendum

De la începutul conflictului din Ucraina, fostul cancelar a mai făcut doar o serie de declarații.

Într-un interviu cu jurnalistul „Der Spiegel” Alexander Osang în iunie, una dintre cele mai mari apariții ale ei de la sfârșitul mandatului său de cancelar, Merkel a vorbit despre acest conflict pe care l-a descris drept o „mare tragedie”.  Faptul că Moscova a atacat Kievul nu a fost o surpriză pentru fostul cancelar, așa cum a declarat în interviu. Indicațiile anterioare de la serviciile secrete americane au fost clare.

Merkel și Putin, când relațiile dintre cele două țări erau apropiate
Merkel și Putin, când relațiile dintre cele două țări erau apropiate

Dar chiar și înainte de asta,  era clar că Războiul Rece nu se terminase niciodată cu adevărat.  În timpul vizitei sale la Soci din 2007, Putin a spus clar că pentru el prăbușirea Uniunii Sovietice a fost „cel mai rău lucru al secolului XX”.

Merkel își susține verdictul: „Atacul asupra Ucrainei este un atac brutal care încalcă dreptul internațional și pentru care nu există nicio scuză. Situația este tragică, războiul inacceptabil și o mare greșeală”, a mai declarat Merkel în interviu

Cu toate acestea, multe voci din Germania o acuză pe Merkel pentru apropierea de Rusia. Un reprezentant al Consiliului German pentru Relații Externe a acuzat-o că înțelege logica politicii ruse din cauza originilor ei est-germane și că a observat când Putin a mințit-o. „În cele din urmă, ea a acționat oportunist, în interesul propriei puteri și în interesul economiei germane”, a concluzionat oficialul german.

Citește și: Putin rămâne singur! Aliatii economici ai Rusiei, China și India îi cer presedintelui rus să încheie războiul din Ucraina

Două surse anonime au declarat pentru Financial Times că un atac nuclear asupra Ucrainei este puţin probabil să provoace o ripostă nucleară din partea NATO, dar au asigurat că va fi urmat de măsuri de răzbunare folosind arme convenţionale pentru a „pedepsi Rusia”.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, şi preşedintele SUA, Joe Biden, l-au avertizat de multe ori pe Vladimir Putin să nu folosească armele nucleare în Ucraina.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult