- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Pensia comunitară în 2024. Ce este și cum se calculează banii primiți de românii care au lucrat în mai multe țări din UE

18 Jan, 09:27 • Adrian Popovici
Pensia comunitară este dreptul pe care îl au persoanele care au muncit sau au locuit în mai multe țări membre ale UE și de care ar trebui să beneficieze atunci când își completează stagiul de cotizare. Banii pe care românii aflați în această situație îi primesc variază în funcție de țara, domeniul și perioada în care au lucrat.
Pensia comunitară în 2024. Ce este și cum se calculează banii primiți de românii care au lucrat în mai multe țări din UE

Pensia comunitară este dreptul pe care îl au persoanele care au muncit sau au locuit în mai multe țări membre ale UE și de care ar trebui să beneficieze atunci când își completează stagiul de cotizare. Trebuie subliniat și faptul că deși este un drept acordat în conformitate cu legislația UE și a statelor comunitare, românii care se află în această situație trebuie să știe că au o serie aspecte la care trebuie să fie atenți, transmite Ziarul Românesc.

Spre deosebire de pensiile acordate pe baza banilor contribuiți exclusiv în România, o atunci când vorbim despre pensia comunitară trebuie să știm faptul că aceasta include coordonarea sistemelor de securitate socială între statele membre pentru a asigura drepturile la pensie pentru cei care au lucrat în mai multe țări.

Cum funcționează pensia comunitară?

După cum transmite Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), dreptul de a beneficia de pensia comunitară se aplică în țara noastră începând cu anul 2007 și îi vizează pe lucrătorii migrați din statele Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European, dar și Elveția.

Modul în care se aplică pensia comunitară depinde atât de legislația adoptată de instituțiile Uniunii Europene, cât și de legile fiecărei țări. Cu toate acestea, aceste reguli trebuie să respecte următoarele principii:

Egalitatea de tratament. Mai exact, statele se obligă să ofere cetățenilor lor, precum și migranților, același tratament în ceea ce privește pensia comunitară.

Determinarea legislației aplicabile. În acest fel, cei care au dreptul la pensii din partea mai multor state trebuie să fie supuși unui cadru legislativ coerent, evitând situațiile în care trebuie să respecte legile din mai multe țări sau din niciuna.

Totalizarea perioadelor de asigurare. Asta înseamnă că pentru a calcula pensia comunitară, autoritățile trebuie să ia în calcul stagiile de cotizare din toate țările în care o persoană a lucrat, oferind indemnizații în raport cu timpul petrecut acolo muncind.

Buna cooperare administrativă transfrontalieră. Principiu conform căruia instituțiile statelor membre trebuie să își acorde bunele oficii și să acționeze ca și cum ar aplica propria legislație la solicitarea instituțiilor altor state membre.

Citește și: Calcul pensii 2024. Principalele schimbări în calcularea pensiei în 2024. Anunț de ultimă oră de la Casa de Pensii

Exemplu de cum se calculează o pensie comunitară

Cine lucrează în mai multe state ale Uniunii Europene va beneficia, pe lângă pensia din România, și de pensia comunitară. Totuși, trebuie subliniat faptul că unele țări impun o perioadă minimă de contribuții la sistemele lor sociale înainte de a fi de acord să plătească o astfel de indemnizație unui cetățean dintr-un alt stat.

„Instituția fiecărei țări în care ai lucrat va calcula cantitatea de contribuții la asigurările sociale. Fiecare dintre state va stabili cota pe care trebuie să o plătească. Va ține cont de toate perioadele de contribuții în toate țările UE.

La final, se face cumulul perioadelor de contribuție în toate țările. Se va calcula cât este pensia pe care ai putea să o percepi dacă ai fi contribuit doar în acel stat (așa zisa pensie teoretică). Apoi acea sumă va fi adecvată pentru a reflecta exact perioada de contribuție în acea țară – prestația pro-rata.

Dacă îndeplinești condițiile pentru a avea dreptul la pensia națională, dincolo de perioadele de contribuție maturate în alt stat, se va calcula cota națională (independentă). Instituția pensionistică va confrunta prestația prorata cu cea independentă și o vei primi pe cea care are o sumă mai mare. Decizia fiecărei țări va fi trimisă beneficiarului prin intermediul formularului P1”, explică experții citați.

Cum se calculează pensia comunitară pentru o persoană care a muncit timp de 20 de ani în Franța și 10 ani în Spania. În primul rând, autoritățile franceze calculează pensia națională pentru cei 20 de ani petrecuți în Franța, stabilind-o la 800 de euro. Apoi, se efectuează un calcul teoretic pentru a determina suma pe care ar fi primit-o dacă ai fi lucrat întreaga perioadă de 30 de ani exclusiv în Franța, aproximativ 1500 de euro.

În final, se aplică prorata, adică se determină partea corespunzătoare anilor petrecuți în Franța. Astfel, suma primită este calculată astfel: 1500 euro (pensia teoretică pentru 30 de ani în Franța) multiplicată cu 20 de ani lucrați în Franța și împărțită la 30 de ani în total. Acest calcul arată că are dreptul la 1000 de euro în calitate de pensie comunitară.

Te-ar putea interesa și: 3 categorii de pensii nu se majorează în 2024. Anunţul oficial făcut de Casa de Pensii

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cel mai profitabil sector de locuri de muncă din România s-a prăbușit! Ce se întâmplă cu piața muncii
Cel mai profitabil sector de locuri de muncă din România s-a prăbușit! Ce se întâmplă cu piața ...
9.000 de lei pentru fiecare! Cine sunt cei care vor primi noile stimulente financiare
9.000 de lei pentru fiecare! Cine sunt cei care vor primi noile stimulente financiare
Reduceri la Lidl de Black Friday! Televizoare și aspiratoare la prețuri irezistibile. Românii se grăbesc să prindă cele mai bune oferte
Reduceri la Lidl de Black Friday! Televizoare și aspiratoare la prețuri irezistibile. Românii se grăbesc ...
Românii cu bani la saltea, în pericol! Experții avertizează că pot pierde economiile peste noapte!
Românii cu bani la saltea, în pericol! Experții avertizează că pot pierde economiile peste noapte!
Prețul uleiului de măsline premium, prăbușit! Reduceri masive de până la 2 euro pe litru datorită recoltei globale abundente
Prețul uleiului de măsline premium, prăbușit! Reduceri masive de până la 2 euro pe litru datorită ...
BNR lansează o nouă monedă de aur, ce comemorează Operațiunea „Neptun”, de salvare a Tezaurului României
BNR lansează o nouă monedă de aur, ce comemorează Operațiunea „Neptun”, de salvare a Tezaurului ...
Vești bune pentru români! Nemții oferă 400 de locuri de muncă într-un oraș din România
Vești bune pentru români! Nemții oferă 400 de locuri de muncă într-un oraș din România
Schimbare majoră, la orizont! Semnale pozitive pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen terestru
Schimbare majoră, la orizont! Semnale pozitive pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen ...
Cardul pentru tineret. Ce beneficii aduce şi când va fi lansat
Cardul pentru tineret. Ce beneficii aduce şi când va fi lansat
Percheziții la sediul Netflix din Europa! Compania, acuzată de fraudă fiscală și muncă nedeclarată!
Percheziții la sediul Netflix din Europa! Compania, acuzată de fraudă fiscală și muncă nedeclarată!
Auchan face disponibilizări. Peste 2.400 de angajați vor rămâne fără locuri de muncă: „Va lăsa multe familii în dificultate”
Auchan face disponibilizări. Peste 2.400 de angajați vor rămâne fără locuri de muncă: „Va lăsa ...
Amenzi anulate! Cei care plătesc rovinieta în 24 de ore scapă de penalizări
Amenzi anulate! Cei care plătesc rovinieta în 24 de ore scapă de penalizări
Elevii din Constanța revoluționează tehnologia. Au creat o nouă aplicație AI recunoscută pe plan internațional!
Elevii din Constanța revoluționează tehnologia. Au creat o nouă aplicație AI recunoscută pe plan ...
Guvernul oferă ajutoare financiare de Crăciun. Pensionarii și persoanele vulnerabile primesc 125 de lei
Guvernul oferă ajutoare financiare de Crăciun. Pensionarii și persoanele vulnerabile primesc 125 de ...
Supermarketul cu produse la un leu cucerește România! Vine cu reduceri irezistibile!
Supermarketul cu produse la un leu cucerește România! Vine cu reduceri irezistibile!
Disneyland, considerat cel mai fericit loc de pe Pământ. Cât costă o zi de acces, la cel din Paris, în 2024
Disneyland, considerat cel mai fericit loc de pe Pământ. Cât costă o zi de acces, la cel din Paris, ...
România, expusă riscului de tsunami! Avertisment alarmant din partea experților
România, expusă riscului de tsunami! Avertisment alarmant din partea experților
Criză energetică iminentă. Prețurile la energie explodează din nou, pe fondul avariilor și importurilor de urgență din Ungaria și Bulgaria
Criză energetică iminentă. Prețurile la energie explodează din nou, pe fondul avariilor și importurilor ...