- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Pregătirea militară obligatorie, după absolvirea liceului. Anunțul oficialilor despre cursurile de educație militară

18 Jan, 19:01 • Stefan Simion
Țara din Europa care va introduce pregătirea militară obligatorie, după absolvirea liceului. Cursuri obligatorii de educație militară ar putea fi introduse
Pregătirea militară obligatorie, după absolvirea liceului. Anunțul oficialilor despre cursurile de educație militară

Declanșarea războiului de mare anvergură în Ucraina a dus la schimbarea unor percepții privind pregătirea militară la nivel mondial. În Europa au apărut numeroase dezbateri cu privire la reintroducerea serviciului militar obligatoriu.

Motivul ar fi legat de noile provocări de securitate militară

La ora actuală, conform cifrelor oficiale, sunt doar șase dintre cele 29 de state membre NATO care au menținut armata obligatorie din 1993 încoace.

Altele, precum Regatul Unit, Statele Unite și Canada, au avut armate compuse exclusiv din profesioniști de peste 50 de ani. De curând, guvernul ucrainean a adoptat o lege care prevede că toți bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, apți din punct de vedere fizic, pot fi supuși serviciului militar obligatoriu.

Cursuri obligatorii de educație militară ar putea fi introduse la nivel de liceu, în Croația, potrivit declarațiilor făcute de autoritățile de la Zagreb și preluate de presa din această țară, citată de Euractiv.

Ai mai putea citi: Admitere liceu militar 2024. MApN a publicat calendarul și etapele concursului

Cum se calculează pensiile militare din țările NATO
Militari NATO

Sursa preia o relatare a publicației Juranji List, potrivit căruia ministrul Apărării, Ivan Anušić, a primit sarcina să conceapă un curs de o lună, prin care tinerii să învețe cum să manevreze arme, să acorde primul ajutor sau să acționeze pentru protecție în cazul unor incidente nucleare sau chimice.

Euractiv citează declarațiile premierului Andrej Plenković, conform cărora elaborarea unui astfel de curs militar ar putea începe în curând.

Șeful guvernului a afirmat săptămâna trecută că, „având în vedere amenințările la adresa securității globale, nu ar fi rău ca Ministerul Apărării să valorifice activitățile desfășurate deja cu voluntarii pentru stagiul militar și să elaboreze cursuri mai concise, astfel încât un număr mai mare de persoane să dobândească competențe de bază pe care tinerele generații le pot dezvolta.”

Publicația croată Dalmacija Danas a relatat recent despre discuțiile din fosta republică iugoslavă privind consolidarea structurilor de apărare, inclusiv reintroducerea stagiului militar obligatoriu sau implementarea unor acțiuni în cadrul sistemului educațional.

Chiar dacă nu s-au făcut anunțuri oficiale cu privire la obligativitatea stagiului militar, opțiunile educaționale sunt în dezbatere, conform ziarului, și chiar președintele țării, Zoran Milanović, a abordat această temă.

Stagiul militar nu mai este obligatoriu în Croația începând cu aderarea la NATO în 2008-2009. Atât Dalmacija Danas, cât și Euractiv menționează diversele măsuri luate sau luate în considerare în unele state europene în contextul invaziei Rusiei în Ucraina. Euractiv face referire la situația din țările fost-sovietice, cum ar fi Lituania, care a reintrodus stagiul militar obligatoriu, și Letonia, care a adoptat recent o lege în acest sens.

Deutsche Welle a detaliat recent situația acestor discuții și, în unele cazuri, măsurile privind stagiul militar luate la nivel european. Este de remarcat că Rusia a luat deja decizii pentru consolidarea aspectelor militare în sistemul de învățământ, cu accent pe învățământul superior, unde au fost introduse programe de pregătire militară de bază începând din 2023.

Te mai poate interesa: Vor fi chemați rezerviștii în Armată? Oficial MApN: „Ultima ediție a planului privind verificarea stadiului pregătirii populației, economiei și teritoriului pentru apărare prin exerciții de mobilizare a fost aprobat în CSAT”

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult