- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Prețul benzinei urmează să crească cu peste 500% în februarie. Locul în care are loc marea schimbare

09 Jan, 12:16 • Bumbeneci Diana
Preţul benzinei în Cuba urmează să crească cu peste 500% în februarie. Motivul pentru care se ia această decizie.
Prețul benzinei urmează să crească cu peste 500% în februarie. Locul în care are loc marea schimbare

Preţul benzinei în Cuba ar urma să crească cu peste 500% – începând de la 1 februarie. Anunțul a fost de Guvern, în cadrul unei serii de măsuri economice menite să reducă deficitul bugetar, relatează AFP.

Prețul benzinei urmează să crească cu peste 500%

Litrul de benzină obişnuită este așteptat să crească de la 28 de peso cubanezi (20 cenţi) la 132 de peso (+528%), iar preţul benzinei super urmează să crească de la 30 la 156 de peso (+520%), a anunţat luni, la televiziunea de stat, ministrul Finanţelor şi Preţurilor Vladimir Regueiro.

Vezi și: Calcule. Ce salariu ar trebui să ai dacă vrei să cumperi un apartament cu 2 sau 3 camere în rate

Autorităţile au anunţat că turiştii urmeză să plătească benzina în devize. Guvernul, care a subvenţionat aproape toate bunurile şi serviciile de primă necesitate, anunţa la sfârşitul lui decembrie o serie de măsuri în vederea unei reduceri a deficitului bugetar, în contextul în care Cuba este afectată de o criză economică dură.

Prețul benzinei
Prețul benzinei

Conform unor estimări oficiale, economia cubaneză a scăzut cu 2% în 2023, iar inflaţia a tins 30 de procente. La finele lunii decembrie, ministrul Economiei Alejandro Gil a recunoscut că Guvernul nu poate continua să vândă carburant la preţuri ”subvenţionate”, în contextul în care Cuba – vizată de un vechi embargo impus de Statele Unite – are nevoie aprigă de devize.

„Ţara nu poate menţine preţurile carburantului, care este cel mai ieftin din lume, dacă-l comparăm cu preţurile practicate în alte ţări”, declara el.

Poți citi: Zile libere 2024. Anul următor vor fi acordate două zile în plus. Până acum nu era oficial!

Tags:
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult