- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Republica Moldova sfătuieşte cetăţenii să nu mai meargă cu lifturile din cauza celei mai mari crize energetice de după anii ’90

26 Oct, 13:08 • Russo George
Republica Moldova este lovită de cea mai gravă criză energetică de după anii 90, iar autorităţile de la Chişinău s-au văzut obligate să ia măsuri pentru a face economie de energie şi au emis mai multe avertismente pentru cetăţeni, printre care şi acela că moldovenii ar trebui să evite mersul cu liftul.
Republica Moldova sfătuieşte cetăţenii să nu mai meargă cu lifturile din cauza celei mai mari crize energetice de după anii '90

Printre măsurile adoptate de autorităţile din Republica Moldova, anunţate marţi, se găsesc sistarea funcționării scărilor rulante și a escalatoarelor din clădirile publice și comerciale între orele 07:00-11:00 și 18:00-23:00.

Guvernul de la Chişinău a mai dispus oprirea proceselor industriale cu consum mare de energie din fabrici în intervalele 07:00-11:00 și 18:00-23:00, funcționarea instalațiilor de încălzire în regim minim în clădirile publice și comerciale, reducerea iluminatului interior în aceste clădiri cu cel puțin 30%, precum și oprirea iluminatului decorativ, architectural și publicitar.

Autorităţile le mai recomandă moldovenilor să încerce să nu folosească sau să reducă cât mai mult urcarea şi coborârea cu liftul, dar nu atât pentru a face economie, cât pentru a nu risca să rămână blocaţi în cazul întreruperii alimentării cu curent electric.

Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din istoria sa şi felul în care vom trece de iarna care vine depinde de noi toţi, a declarat preşedintele Maia Sandu în reuniunea Consiliului Suprem de Securitate (CSS), pe care îl convocase luni seară pentru a discuta despre ameninţările curente la adresa securităţii energetice a republicii, relatează marţi Publica.md.

Citeşte şi: Primul oraș din România care interzice oficial centralele de apartament. Explicația viceprimarului

Membrii CSS au analizat situaţia creată în sectorul energetic al Republicii Moldova, în condiţiile în care din 24 octombrie se înregistrează un deficit de energie electrică, după sistarea vânzării de curent electric de către Ucraina, în urma distrugerilor semnificative ale sistemului electroenergetic al acestei ţări de către Rusia.

Republica Moldova, aflată în stare de alertă energetică, beneficiază de ajutor de urgență din partea României, care livrează electricitate pentru asigurarea securității în funcționare a sistemului energetic de peste Prut în baza așa-numitului ″ajutor de avarie″, acordat de către operatorul român de transport și sistem Transelectrica omologului său Moldelectrica.

″Vreau să fiu sincer, riscul de deconectări masive există în continuare. În mod special între orele 07:00 – 11:00 și 18:00 – 23:00. Energocom nu are acoperire comercială a întregului consum de energie electrică pentru ziua de mâine (n.r. astăzi, marți). Vom avea iarăși un deficit. Cum acoperim acest deficit: astăzi, Moldelectrica a apelat la contractul de avarie semnat cu România. Costul energiei achiziționate prin acest contract este între 190 și 348 euro/MWh.  Este un preț mare? Da, este un preț mare. Dar dacă economisim putem să plătim mai puțin. Vă mulțumesc tuturor pentru solidaritate″, a anunțat vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Spînu.

Citeşte şi: Moldovenii își fac provizii de lumânări, lanterne și candele, speriați că li se taie curentul. Prețul acestor produse a crescut cu 20%