- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

S-a deschis prima Academie pentru ciobani din Bulgaria. Ce vor învăța aceștia

16 Aug, 15:24 • Lupu Alexandra
Prima Academie pentru ciobani din Bulgaria. Iată ce vor învăța ciobanii.
S-a deschis prima Academie pentru ciobani din Bulgaria. Ce vor învăța aceștia

S-a deschis prima Academie pentru ciobani din Bulgaria în apropiere de satul Vlahi (sud-vestul țării), informează g4media.ro. Instituția de învățământ se numește Po Todorovi Koshari și are intenția să reunească oamenii care își doresc să devină păstori, dar și să restabilească practicile tradiționale uitate.

Prima Academie pentru ciobani din Bulgaria

Academia de ciobani din Bulgaria intenționează să reunească oameni care doresc să devină păstori, dar mai mult decât atât, să restabilească practicile tradiţionale uitate. Instituția oferă patru sezoane de pregătire, care constă în introducere în istoria raselor autohtone din Bulgaria, construirea țarcurilor, pășunatul și mulsul animalelor, curățarea pășunilor și învățarea practicilor tradiționale de creștere a animalelor.

Citește și despre: Greșeala care îi poate lăsa pe micii fermieri fără subvenție

Peste 20 de ciobani și 8 copii participă deja la primul sezon de pregătire și se implică activ în creșterea unei turme mixte de două rase autohtone. Iniţiatorii Academiei intenţionează, de asemenea, să stabilească o practică de prezervare a raselor autohtone. Aceștia le descriu ca fiind un tezaur național viu.

Reprezentanții actuali ai acestor rase poartă trăsăturile predecesorilor lor sălbatici, păstrând în mod natural calităţile şi caracteristicile valoroase. În prezent, rasele autohtone de animale din Bulgaria sunt rare și încep să dispară din țară. Sunt din ce în ce mai puțini fermieri care le cresc.

Ciobani
Ciobani

Oaia Karakachan, care a fost crescută în Bulgaria încă de pe vremea tracilor, este rezistentă la boli și la infecții, are o imunitate puternică și este rezistentă în fața condițiilor climatice dure. Alături de capra de munte cu păr lung, ea joacă un rol important în stabilirea unui echilibru al ecosistemelor din regiunile muntoase ale țării.

Tot mai puțini fermieri se încumetă să crească rasele autohtone din Bulgaria. Printre aceștia se numără şi Sider Sedefchev, a cărui familie crește de peste 20 de ani rase bulgare rare de oi, cai, capre și câini în Vlahi. El deține circa 500 de oi Karakachan şi 70 de capre Kalofer cu păr lung.

Te-ar putea interesa și: A fost anunțat termenul limită pentru o subvenție așteptată de toți românii! Ce documente ai nevoie pentru dosarul necesar obținerii finanțării