- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Străinii nu vor mai putea să își mai cumpere case de vacanță în Insulele Baleare

17 Jan, 17:30 • Gorgorin iulia
Autoritățile spaniole din Insulele Baleare vor să le interzică oamenilor care nu sunt rezidenți să mai cumpere proprietăți în arhipelagul din vestul Mării Mediterane. Casele din Mallorca și Formentera sunt printre cele mai scumpe din Spania.
Străinii nu vor mai putea să își mai cumpere case de vacanță în Insulele Baleare

Oficialii din Insulele Baleare vor să ia această măsură după ce prețurile au crescut în Mallorca, Menorca și Ibiza au început să alunge localnicii și creează „sate fantomă” cu case goale, potrivit The Guardian.

Cu o astfel de măsură, străinilor le va fi imposibil să achiziționeze case de vacanță în Insulele Baleare

Insulele Baleare
Insulele Baleare

Jurnaliștii din Regatul Unit spun că o măsură similară a fost luată și în Canada, care a introdus o interdicție de doi ani privind achiziționarea de proprietăți de către nerezidenți, cu excepții făcute pentru imigranți și rezidenți legali.

Juan Pedro Yllanes, vicepreședintele Insulelor Baleare, a spus că „ar trebui să urmăm exemplul Canadei” și a cerut guvernului spaniol să facă presiuni asupra Uniunii Europene, pentru a permite insulelor să impună o interdicție similară.

„Mulți cetățeni europeni și alți cetățeni își pot permite proprietăți la prețuri care sunt imposibile pentru cetățenii acestor insule”, a declarat anterior  Francina Armengol, președintele Balearelor.

Yllanes a recunoscut că o interdicție ar intra în conflict cu principiul european al liberei circulații. Cu toate acestea, există precedente, în Alpii austrieci, de exemplu, unde UE a recunoscut zone de importanță culturală sau frumusețe naturală care ar trebui protejate de „presiunea exterioară excesivă”.

Un precedent al unei astfel de măsuri este în Insulele Aland din Finlanda, unde există limite pentru cumpărarea unei.

În Croația, cetățenii UE trebuie să fie rezidenți de cel puțin 10 ani pentru a putea cumpăra terenuri agricole.

Guvernul Insulelor Baleare dorește, de asemenea, ca Madridul să reducă prețurile locuințelor declarând insulele o „zonă stresată”, definită ca un loc în care chiria sau costul unui credit ipotecar depășește 30% din venitul mediu local.

Prețurile proprietăților din insule s-au menținut ferm în timpul crizei financiare din 2008 și apoi în timpul pandemiei, casele din Mallorca și Formentera fiind printre cele mai scumpe din Spania.

Casele din Insulele Baleare, printre cele mai scumpe. Cât costă un metru pătrat într-un sat din Mallorca

Satul Deià din vestul Mallorca, cea mai mare insulă spaniolă, a fost favorita britanicilor de când poetul Robert Graves și-a făcut casa acolo la sfârșitul anilor 1920. Satul face parte din lanțul muntos Serra de Tramuntana, aflat în patrimoniul mondial UNESCO.

Cu 6.091 EUR (5.405 GBP) un metru pătrat, proprietatea din Deià este a doua cea mai scumpă din Spania. Agentul imobiliar Engel & Völkers oferă în sat o casă „cosy” cu două dormitoare pentru 1,6 milioane de euro.

Pe lângă faptul că sunt printre cele mai scumpe, achizițiile de proprietăți străine din Insulele Baleare depășesc cu mult restul Spaniei. Potrivit biroului național de statistică, cumpărătorii străini au reprezentat 38,95% din achizițiile din Baleare în 2022, comparativ cu o medie națională de 12,61%.

Din cele 700 de case din Deià, 200 sunt goale, cu 37% din toate proprietățile din sat deținute de străini, 23% de britanici.

Autoritatea locală a dublat taxa de consiliu pentru proprietățile goale, dar este puțin probabil să aibă un impact prea mare asupra proprietarilor lor bogați.

Pe măsură ce rezidenții locali sunt alungați și casele sunt lăsate goale o mare parte a anului, hotelierii și restauratorii se plâng, de asemenea, că se luptă să atragă personal de pe continent, deoarece chiriile sunt prea mari.

În satul Deià sunt de două ori mai multe apartamente turistice decât sunt de închiriat.