- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Trei saudiți au fost condamnați la moarte pentru că au refuzat să-și părăsească locuințele aflate în calea noului mega-oraș Neom

11 Oct, 13:56 • Gabriela Andreescu
Trei bărbați din tribul Howeitat au fost „condamnați la moarte pentru că au refuzat să-și părăsească casele” pentru a face loc noului mega-oraș Neom, în valoare de 450 de miliarde de lire sterline.
Trei saudiți au fost condamnați la moarte pentru că au refuzat să-și părăsească locuințele aflate în calea noului mega-oraș Neom

Shadli, Atallah și Ibrahim al-Howeiti sunt membri ai unui trib expulzat cu forța pentru a face loc mega-proiectului Neom, care este planificat să găzduiască Jocurile Asiatice de Iarnă din 2029.

Cei trei bărbați au fost arestați în 2020 pentru că s-au opus evacuării, iar Tribunalul Penal Specializat din Arabia Saudită le-a pronunțat condamnarea la moarte pe 2 octombrie, potrivit grupului de drepturi Alqst din Marea Britanie.

Într-o postare pe Twitter, grupul pentru drepturile omului a informat: „Membrii familiei au fost reținuți în 2020 pentru că s-au opus evacuării pentru a face loc #Neom. „Condamnăm sentințele și solicităm eliberarea lor”.

Te-ar putea interesa și: Cât l-a costat pe Putin să bombardeze Ucraina în atacul din 10 octombrie. 84 de rachete de croazieră și 24 de drone au fost evaluate financiar de Forbes

Fratele lui Shadli, Abdul Rahim, a fost împușcat de forțele saudite în aprilie 2020, după ce a protestat împotriva strămutării locuitorilor provinciei Tabuk, a raportat Middle East Eye. Abdul obișnuia să distribuie în mod regulat videoclipuri cu protestele sale pe YouTube.

Abdulilah și Abdullah Dukhail – membri ai familiei celor trei bărbați – au primit pedepse de 50 de ani de închisoare și interdicții de călătorie de 50 de ani pentru că și-au susținut poziția rudelor. Salma al-Shehab, mama a doi copii și studentă la Universitatea Leeds, și Nourah bint Saeed al-Qahtani, mama a cinci copii, au primit, de asemenea, pedepse lungi de închisoare pentru tweet-uri care criticau guvernul Arabiei Saudite.  Salma a fost condamnată la 34 de ani de închisoare, în timp ce Nourah a primit o pedeapsă de 45 de ani, scrie Daily Mail.

Alqst a spus că scriitorul, traducătorul și programatorul de computere Osama Khaled a primit o pedeapsă de 32 de ani de închisoare pentru „acuzații referitoare la dreptul la libertatea de exprimare”.

Mega orașul Neom, un proiect futurist pentru care se calcă în picioare drepturile omului
Mega orașul Neom, un proiect futurist pentru care se calcă în picioare drepturile omului

Districtul industrial propus, numit Oxagon, este considerat „un oraș cognitiv cuprinzător”, care va folosi roboți și inteligența artificială și va acționa ca un hub industrial pentru cea mai nouă regiune a țării din nord-vest – Neom.

Neom, proiectul emblematic al prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman, este un oraș-stat planificat care ar acoperi 16.000 de mile pătrate din provincia Tabuk a Arabiei Saudite, lângă granițele sale cu Iordania și Egipt.

Citește și: Un oraș din România va deveni complet independent energetic. Oamenii vor economisi milioane de lei cu ajutorul unor fonduri norvegiene

Proiectul face parte dintr-un plan ambițios de a îndepărta Arabia Saudită de dependența de petrol și de a transforma țara într-un hub tehnologic precum Silicon Valley, încorporând în același timp orașe, centre de cercetare, zone de educație și atracții turistice.

Planurile pentru Neom arată că va avea de 33 de ori dimensiunea orașului New York și va avea în centru un oraș „inteligent”.

Oraşul futurist Neom va avea o lungime 170 de kilometri şi va găzdui doi zgârie-nori acoperiţi cu oglinzi, potrivit noilor planuri dezvăluite de prinţul moştenitor Mohammad bin Salman, care nu au îndepărtat însă dubiile legate de fezabilitatea economică şi de mediu a acestui proiect.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult