- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

3,6 mld. euro pentru un nou acord cu FMI. Este o suma „simbolica”, „rezonabila” sau „jenanta”?

06 Jan, 18:00 • gecad.net
Suma de 3,6 miliarde euro vehiculata pentru noul acord pe care Romania urmeaza sa il incheie cu FMI ii separa pe analisti, unii considerand-o simbolica, altii perfect rezonabila, in timp ce altii, jenanta si penibil de mica. Vezi primele reactii ale acestora.
3,6 mld. euro pentru un nou acord cu FMI. Este o suma simbolica, rezonabila sau jenanta?

FMI va pune la dispozitia Romaniei aproximativ 3,6 miliarde euro in cadrul noului acord, de tip preventiv, care va fi incheiat cel mai probabil pe un an dupa finalizarea programului actual in mai, iar banii vor fi accesati doar in caz de urgenta, acordul fiind de tip precautionary, potrivit unor surse citate joi de Mediafax.

Consultantul financiar Bogdan Baltazar este de parere ca suma vehiculata pentru noul acord cu Fondul este mai degraba simbolica. In opinia consultantului, valoarea este mica, dar fiind vorba de un acord de tip precautionary conteaza mai putin suma, si mai mult comportamentul guvernantilor, care trebuie „sa faca tot posibilul pentru a nu o accesa, demonstrand ca au reusit sa se conformeze programului de disciplina fiscala convenit cu FMI”.

In fond, atrage atentia Baltazar, din acordul pe care il avem acum in derulare cu FMI, de 12,95 miliarde de euro, cei mai multi bani s-au dus la BNR pentru asigurarea stabilitatii financiare, si nu catre bugetul de stat. In plus, o pondere mare din suma virata catre banca centrala se afla inca in trezoreria nationala, deci nu a fost folosita.

In opinia sa, daca Romania ar fi incheiat un acord de 10 sau chiar 20 de miliarde de euro, atunci ar fi putut da nastere la speculatii in defavoarea sa. „Daca acordul de baza, cel stand-by, este de 13 miliarde si cel precautionary era de 20, atunci mesajul pe care il transmitea Romania era ca nu ia in serios conditionalitatile impuse de FMI si ca, pentru ca nu reuseste sa aplice strategiile convenite cu fondul, intrevede riscuri serioase care vor face necesara accesarea unei sume mari de bani”, spune analistul.

Alti specialisti sunt de parere ca valoarea noului imprumut este rezonabila si va acoperi nevoia de finantare a tarii in eventualitatea in care Romania va trebui sa foloseasca banii.

Dragos Cabat, membru al asociatiei analistilor financiari CFA Romania, este de parere ca suma accesata este „perfect rezonabila” pentru capacitatea Romaniei.

„Acopera 3 luni din deficitul bugetar si reprezinta doar 3% din PIB si, in plus, este vorba despre o suma pe care cel mai probabil nu o vom trage efectiv”, a spus Dragos Cabat.

De partea cealalta a pietei analistilor au aparut insa opinii potrivit carora suma este prea mica, luand in calcul nevoile acute de finantare ale tarii.

Ilie Serbanescu spune ca suma avansata, de „numai” 3,6 miliarde de euro, pune Romania intr-o situatie ridicola, indiferent care ar fi motivatia pentru care accesam banii.

„Si Polonia a incheiat un acord de tip precautionary cu FMI, dar de 20 de miliarde, e adevarat, Polonia fiind o tara mai mare decat Romania”, atrage atentia analistul.

Insa aceasta valoare a acordului (3,6 mld. euro – n.r.) ar pune Romania intr-o lumina proasta deoarece este este absurd sa crezi ca aceasta este suma care ar putea asigura stabilitate financiara tarii.

Ilie Serbanescu este de parere ca Romania va accesa un nou imprumut de la FMI pentru ca nu are bani sa plateasca sumele atrase prin vechiul acord.

In opinia sa este regretabil ca banii au fost atrasi din cauza unei situatii generate de companiile private, majoritatea cu capital strain, si nu pentru statul roman, in conditiile in care, anterior aparitiei crizei, cea mai mare parte a datoriei externe a Romaniei provenea din zona privata.

Romania are in derulare un acord de imprumut pe doi ani cu FMI, Uniunea Europeana si Banca Mondiala in valoare totala 19,95 miliarde euro, suma contractata de la FMI fiind de 12,95 miliarde euro. Imprumutul a fost contractat in 2009.