FINANTE-BANCI

Actionarul Astra Asigurari: Decizia ASF este nelegala si excesiva. Ce spune KPMG

24 februarie 2014, ora 14:57, autor(i): Andreea Radu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
1-achizitii.jpg
TNG Romania, actionarul societatii de Asigurare-Reasigurare Astra, a transmis luni, printr-un comunicat, ca decizia Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) de deschidere a procedurii de redresare financiara a companiei Astra si numirea unui administrator special este nelegala si excesiva.

“Decizia ASF, din data de 18.02.2014, prin care a dispus, deschiderea procedurii de redresare financiara a Societatii de Asigurare-Reasigurare Astra S.A. (Astra), suspendarea drepturilor de actionar al TNG Romania si numirea a KPMG Advisory ca administrator special este Nelegala, Excesiva si cu Depasirea prerogativelor stabilite de lege”, se arata in documentul citat.

TNG in calitate de actionar caruia i-au fost vatamate grav drepturile, inclusiv dreptul de proprietate, drept ce este garantat prin art. 1 din Protocolul 1 a CEDO in ceea ce priveste proprietatea actionarilor semnificativi, va actiona prin toate mijloacele pentru restabilirea legalitatii si atragerea raspunderii persoanelor care se fac vinovate pentru destabilizarea Astra Asigurari prin adevarate actiuni criminale.

Potrivit companiei, Astra a adoptat si a prezentat Autoritatii un plan de masuri care prevede, inclusiv, o majorare de capital compusa dintr-un aport al actionarilor existenti si din fuziunea cu societatea achizitionata Axa Romania care va determina cresterea capitalului Astra cu peste 150 milioane de lei.



De asemenea, Astra a solicitat Autoritatii in repetate randuri sa aiba in vedere acest plan de masuri, insa raspunsul la acest plan de masuri a venit abia dupa deschiderii procedurii de redresare financiara.

“In ciuda faptului ca implementarea masurilor propuse prin planul de masuri incepuse deja, societatea convocand adunarea generala extraordinara a asociatilor la data de 12.02.2014, aspect comunicat catre ASF prin rapoartele curente si a adreselor de informare, Autoritatea a actionat abuziv suspendand dreptul la vot al actionarilor, zadarnicind astfel orice fel de demers de majorare a capitalului social si de satisfacere a necesitatilor imediate de lichiditati ale societatii”, se mai spune in comunicatul transmis de TNG Romania, grup controlat de Dan Adamescu.

Autoritatea a deturnat astfel procedura de redresare financiara de la scopul acesteia si a adoptat aceasta masura careia i-a oferit caracter sanctionator si destructiv, cu incalcarea normelor in vigoare. Incalcand principiile transparentei si aplicarii unitare, fara sa dea efect planului de redresare propus de Societate, asa cum avea obligatia conform legii, ASF a ales masura cu cel mai mare efect devastator, respectiv numirea unui administrator special (KPMG Advisory SRL)”, se arata in document.

TNG mentioneaza ca, controlul pretins inopinat, care a adus la instituirea redresarii financiare asupra societatii Astra, a fost demarat in momentul notificarii intentiei de preluare a companiei Axa Romania.

In loc sa aprobe achizitia companiei Axa Romania si fuziunea cu societatea Astra, si crearea unei companii de asigurari mai bine capitalizate,
ASF a hotarat sa blocheze tranzactia prin masuri abuzive.

“Societatea a depus, la data 28.11.2013, in fata Autoritatii documentele relevante cu privire la achizitie, in vederea evaluarii potentialului achizitor si a proiectului de achizitie de catre ASF. Desi cadrul legal instituie Autoritatii un termen de 60 zile in care aceasta sa se pronunte pe cererea de autorizare a fuziunii, Autoritatea a amanat succesiv acest termen pana la data in care a dispus masura intrarii in redresare financiara fata de Astra”, conform TNG.

Actionarul Astra mai spune ca, inca inainte de data inceperii controlului care a dus la decizia din data de 18.02.2014, decizia reprezentantilor ASF era luata, controlul neavand un caracter real si neurmarind adoptarea unor masuri benefice societatii, ci preconstituirea unui inscris pentru a justifica masura abuziva hotarata inca din data de 20 ianuarie 2014, astfel cum rezulta din minuta intalnirii din acea data, care a avut loc la sediul ASF si in cadrul careia presedintele ASF aducea la cunostinta reprezentantilor societatii decizia ASF de a institui administrarea speciala.

In concluzie, prin acest sir de abuzuri, actiunile ASF duc la concluzia ca nu se doreste intarirea financiara a societatii de asigurari. ASF pericliteaza astfel interesele celor peste 4 milioane de asigurati Astra si se joaca in un mod iresponsabil cu intreaga stabilitate a industriei asigurarilor contribuind la distorsiunea grava a pietei asigurarilor”, a mai precizat actionarul.

KPMG: Continuitatea afacerii este prioritatea echipei dedicate Astra SA

In calitate de administrator special, KPMG, conform deciziei ASF si in baza prevederilor legale, va intreprinde o serie de masuri de natura prudentiala in scopul redresarii financiare a societatii in cel mai scurt timp posibil, se arata intr-un comunicat transmis luni de KPMG.

“Masura redresarii financiare prin administrator special nu are implicatii asupra activitatii comerciale desfasurate de societate - contractele de asigurare in vigoare urmand a se derula in conditii normale - ci este menita sa contribuie la re-echilibrarea parametrilor financiari ai societatii de asigurare Astra, astfel incat toate drepturile asiguratilor sa fie protejate corespunzator. KPMG a pus la dispozitie o echipa specializata de profesionisti in asigurari, finante, fiscalitate, avocatura, actuariat si specialisti in tehnologia informatiei pentru a duce la indeplinire mandatul primit in conditiile legii”, conform documentului citat.

Reprezentantii KPMG au afirmat: “Administratorul special al Astra SA, KPMG, in baza mandatului incredintat de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara si in exercitarea obligatiilor legale ce decurg din aceasta pozitie, se concentreaza pe diagnosticul si logistica necesare pentru continuitatea si securizarea activitatii. In acest moment, Administratorul Special analizeaza situatia Astra SA si ia masurile urgente pentru stabilirea prioritatilor de actiune, cu informarea si consultarea ASF”.

“Continuarea platilor catre asigurati (clienti) si partenerii de afaceri a fost preocuparea principala a Administratorului Special, astfel incat primele operatiuni au fost deja facute in decursul zilei de joi, 20 februarie. Mai multe detalii despre ASTRA SA si activitatea Administratorului Special vor fi comunicate in conditiile stipulate de lege in perioada imediat urmatoare”, au adaugat oficialii KPMG.

In ceea ce priveste politele existente, Autoritatea de Supraveghere Financiara a comunicat ca toate politele de asigurare emise de catre Societatea Asigurare-Reasigurare Astra S.A. raman valabile de la momentul emiterii pana la expirare, iar societatea va fi obligata sa onoreze din propriile disponibilitati financiare existente sau rezultate din administrarea speciala toate solicitarile care decurg din politele de asigurare.

Citeste si:
Adamescu, Astra: Decizia ASF este socanta si iresponsabila. O atacam in justitie
Andriescu, despre cazul Astra: Aceasta situatie afecteaza imaginea intregii piete de asigurari
UNSAR, dupa cazurile Astra si Carpatica Asig: Derapajele semnalate sunt exceptii
ANAF a inceput un control la Astra Asigurari, in urma sesizarii ASF
Ursache: In piata asigurarilor este o situatie financiara cangrenizata
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 20 Octombrie 2020, 03:44
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter