- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Adrian Vasilescu: BNR a aplicat si amenzi de 10 salarii unor presedinti de banci

15 Nov, 00:05 • gecad.net
In misiunile de control, BNR a aplicat sefilor de banci amenzi ce au urcat si pana la 10 salarii acestora, pentru incalcarea regulilor bancare. In prezent, banca centrala trece printr-un proces de restructurare a activitatii de supraveghere. Intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Mugur Isarescu, explica felul in care se vor derula controalele.
Adrian Vasilescu: BNR a aplicat si amenzi de 10 salarii unor presedinti de banci

DailyBusiness.ro :

Presa a scris despre restructurarea activitatii BNR in sucursalele din teritoriu. Cum se va derula procesul?
Adrian Vasilescu : In primul rand va spun ca nu este vorba de disponibilizari. Zvonul privind disponibilizarile a plecat de la o sursa din banca centrala care nu era in legatura cu realitatea acestei reorganizari si nu avea nici macar informatii sumare despre aceasta. Banca Nationala a Romaniei nu a facut niciodata disponibilizari. Aceasta este a cincea reorganziare a personalului dar nu s-a pus problema disponibilizarii ci este vorba de modernizarea institutiei, de eficientizarea activitatii. In trecut, personalul s-a redus atunci cand angajati ai BNR au intrat in componenta anumitor banci comerciale.

La a patra reorganizare au venit chiar 100 sau 200 de oameni in plus. Imi pare rau ca au aparut stiri ca Banca Nationala disponibilizeaza. Banca Nationala doar reformeaza. S-ar putea sa ne trezim si ca dupa aceasta reformare este nevoie de oameni in plus.

DB : Pe ce se va baza aceasta reformare? Ce urmareste?
AV : In primul rand, vom incerca sa ne raportam mai bine la conditiile europene. Tendinta in perioada de criza este intarirea stabilitatii financiare, iar BNR are la randul sau acest obiectiv. Aceasta stabilitate nu o presupune doar pe cea bancara ci si stabilitatea mediului de afaceri, a cetatenilor si a relatiei banci clienti. Sucursalele BNR din teritoriu se vor transforma in masini de legatura intre centrala si mediul de afaceri.

DB : Ce se va intampla, mai concret?
AV : De exemplu, BNR este singura institutie care are responsabilitati privind balanta de plati (deficitul de cont curent care se bazeaza in special pe deficitul comercial, adica diferenta dintre exporturi si importuri n.r.). Aceasta responsabilitate implica si o culegere de date. Pana acum, potrivit sistemului european, noi o faceam in baza unei singure oglinzi: in functie de datele pe care ni le ofereau bancile comerciale care aveau legaturi cu firmele de export import ale caror activitati sunt prinse in balanta de plati a Romaniei.

Bancile comerciale finanteaza importuri, finanteaza exporturi, adica toate aceste activitati legate de balanta de plati a Romaniei. Asadar ele au datele necesare care erau luate in calcul de cei de la banca centrala care realizeaza balanta de plati.

Acum exista o tendinta in Europa de a perfectiona aceasta balanta prin introducerea in calcul a unui element in plus, respectiv datele stranse de la fata locului.

DB : Cum vor fi stranse datele pentru calcularea deficitului de cont curent? Angajatii BNR vor merge direct la companii?
AV : Da, pentru a pune in fata ceea ce furnizeaza bancile cu ceea ce furnizeaza companiile.

DB : Adica, in prezent, este posibil sa avem o imagine a deficitului de cont curent usor deformata?
AV : Vom vedea. Pana acum toate bancile centrale din Europa au procedat la fel ca BNR.

DB : Ce schimbari se vor produce la nivelul personalului BNR dupa ce vor fi implementate modificarile?
AV : O parte din cei care se ocupa de supraveghere, la nivelul sucursalelor BNR, nu vor mai face acest lucru. Supravegherea va deveni o atributie a unitatii centrale a BNR. In sucursalele BNR vor mai ramane doar 2-3 persoane care se vor ocupa de supravegherea IFN-urilor si cooperativelor de credit.

Cea mai mare parte a echipelor de la supraveghere din teritoriu va trece la culegerea de date statistice.

DB : Din reformarea echipelor din teritoriu credeti ca va rezulta un numar mai mic sau mai mare de angajati?
AV : Se va decide in urma unei analize. Procesul a demarat in primavara. Guvernatorul a mers in teritoriu, a discutat cu mediul de afaceri, cu oamenii din sucursale. Analizele sunt gata pentru o prima etapa in care s-au stabilit principiile. Acestea au trecut deja de consiliul de administratie. Acum ramane sa vedem cati oameni vor mai ramane pentru supraveghere, cati se vor ocupa de statistica, cati vor mai fi la directia de studii a bancii centrale si cati vor se vor mai ocupa de activitatea de educare financiar bancara pe care o deruleaza BNR.

DB : Dar se poate spune ca BNR are nevoie in prezent de o rationalizare de costuri?
AV : Niciodata la BNR rationalizarea costurilor nu se va rupe de relatia cost eficienta. Eficienta este prioritara.

DB : Cand vom vedea primele schimbari la nivelul departamentelor?
AV : Probabil ca dupa Anul Nou.

DB : Partea de supraveghere a BNR nu va slabi prin aceste transformari? Cum va putea sti seful supravegherii din BNR ce se intampla intr-o sucursala din teritoriu a unei banci comerciale?
AV :Potrivit sistemului european care se implementeaza acum, bancile comerciale isi vor muta activitatile care sunt supravegheate in prezent de sucursalele BNR, respectiv analiza riscului bancar, operational si a riscului de credit, la sediile lor centrale. Si atunci Nicolae Cinteza (seful supravegherii BNR n.r.) se va duce cu inspectorii lui la centrala bancii comerciale.

Sunt doua banci locale care au unitatile centrale in provincie: una la Cluj, iar alta la Sibiu. Asta inseamna ca BNR va pregati un alt contur pentru unitatile de supraveghere din Cluj si Sibiu.

DB : Credeti ca va fi suficient pentru a asigura o buna supraveghere? Banca centrala a primit destul de multe critici pentru modul in care a desfasurat pana acum supravegherea. De exemplu, pe fondul aparitiei Ordonantei 50, BNR a fost criticata, iar multa lume i-a reprosat ca in perioada in care s-a ocupat de protectia consumatorului de credite nu a actionat destul de ferm.
AV : Protectia consumatorului nu a stat in atributiile BNR. Institutia si-a asumat singura acest obiectiv pentru ca veneau reclamatii la adresa bancilor. BNR a trimis controale la banci, dar masurile pe care le ia nu sunt publice.

DB : Cu toate astea, de ce nu s-a auzit de vreo actiune prin care BNR sa fi interzis un anumit produs de creditare, de exemplu, desi chiar guvernatorul Mugur Isarescu atragea atentia ca bancile crediteaza hazardat?
AV : Au existat zeci de mii de cazuri in care au fost aplicate penalitati, dar BNR niciodata nu le-a facut publice.

DB : Care au fost penalitatile?
AV : Au fost presedinti de banci amendati cu sase, opt sau chiar zece salarii pentru anumite practici.

DB : BNR a fost criticata pentru ca nu are un punct ferm de vedere cu privire la Ordonanta 50. A intervenit doar pentru a incerca sa limiteze prerogativele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, careia OUG 50 ii confera dreptul de a interzice anumite activitati bancare. De ce a fost deranjata tocmai de acest aspect?
AV : Asta (ca ANPC sa interzica anumite activitati bancare n.r.) nu se va intampla niciodata, pentru ca sistemul bancar nu poate fi lasat la dispozitia unor capricii sectoriale.

DB : Dar ANPC este o institutie de stat…
AV :Intr-devar, insa sistemul bancar este format din entitati private care nu sunt coordonate de stat. Chiar si reglementarile europene cer ca bancile centrale si sistemele bancare sa fie indepente de activitatea guvernamentala.