- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Alpha Bank a semnat conventia cadru cu FNGCIMM pentru \”Prima Casa\”

09 Jul, 11:18 • Redactia DailyBusiness
Alpha Bank Romania a semnat conventia cadru cu FNGCIMM pentru "Prima Casa" si va incepe sa acorde credite in cadrul acestui program, a anuntat miercuri banca.
Alpha Bank a semnat conventia cadru cu FNGCIMM pentru \Prima Casa\

„Colaborarea cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), deja traditionala, a decurs si de aceasta data foarte bine, am reusit impreuna sa finalizam pregatirile pentru implementarea acestui program intr-un timp foarte scurt”, a declarat Cristian Hincu, vicepresedinte executiv retail Alpha Bank Romania.

Pentru creditele in euro acordate de Alpha Bank in cadrul programului rata dobanzii va fi Euribor la 3 luni plus 4% pe an, iar in cazul creditelor denominate in lei, Robor la 3 luni plus 2,5% pe an. Banca nu percepe comision pentru acordarea si administrarea creditului.

De asemenea, clientii vor avea de achitat costurile de evaluare, asigurarea imobilului, taxele notariale, taxele privind inregistrarea si publicitatea garantiilor, precum si comisioanele FNGCIMM calculate la soldul finantarii. De asemenea, conform conditiilor Programului, clientii trebuie sa constituie un depozit colateral reprezentand 3 rate de dobanda.

Potrivit unui exemplu furnizat de Alpha, in cazul unei locuinte in valoare de 60.000 euro, banca va acorda un credit de 57.000 euro pe o perioada de pana la 30 ani, cu o dobanda de 5,120% p.a. (Euribor la 3 luni plus 4% pe an), pentru care rata lunara va fi de aproximativ 310 euro. Dobanda anuala efectiva (DAE) este de 5,24% (care include si comisionul FNGCIMM), iar costul total al creditului este de 59.653 euro.

Avansul minim in aceasta situatie va fi de 5% din pretul locuintei, respectiv 3.000 euro. Pentru contractarea acestui credit, venitul minim necesar in cazul unei familii de 2 persoane este de aproximativ 620 euro.

La stabilirea venitului necesar pentru contractarea unui credit de investitii imobiliare este acceptata o gama variata de venituri cum ar fi: salarii, dividende, chirii, drepturi de autor, venituri obtinute de persoanele fizice care desfasoara activitati independente sau profesiuni liberale etc.