- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Analistii ING Bank estimeaza un curs de 3,45 lei/euro in urmatorul an

10 Jul, 01:01 • Redactia DailyBusiness
Economistii ING Bank Romania considera ca leul se va deprecia la 3,45 lei/euro in urmatoarele 12 luni, ca urmare a incercarii bancii centrale de a tempera aprecierea monedei nationale pe fondul adancirii deficitului de cont curent si a scaderii gradului de acoperire cu investitii straine directe.
Analistii ING Bank estimeaza un curs de 3,45 lei/euro in urmatorul an

Luni, euro s-a tranzactionat la un curs de 3,12 lei.

„Credem ca banca centrala este pusa pe treaba si nu va lasa piata sa supraevalueze leul, ci va impinge treptat cursul leu/euro in sus”, se arata in studiu, relateaza NewsIn.

„E de asteptat ca relaxarea politicii fiscale si politica irationala salariala si de pensii sa adanceasca si mai rau dezechilibrul extern. Drept rezultat, ne asteptam ca, la sfarsitul lui 2007, deficitul de cont curent sa creasca la 13,8% din produsul intern brut (PIB) si sa fie acoperit in proportie de numai 50% de investitii straine directe. In acest context, ne asteptam ca leul sa se deprecieze pana la 3,45 lei/euro in urmatoarele 12 luni”, se arata intr-un studiu al economistilor ING Bank Romania.

Economistii bancii prevad deprecierea treptata a leului fata de euro in urmatoarele 12 luni, ca urmare a nivelului nesustenabil al deficitului de cont curent. Deficitul de cont curent era de 11,6% din PIB la sfarsitul primului trimestru din acest an, iar economistii ING se asteapta la o accelerare a acestuia, „ca urmare a cererii interne mari si a aprecierii monedei nationale”.

Gradul de acoperire a deficitului de cont curent cu investitii straine directe a scazut de la 91%, cat era la sfarsitul anului trecut, pana la 70% la sfarsitul lunii aprilie.

Leul a castigat fata de euro peste 4 procente in luna iunie si a urcat pana la cel mai inalt nivel din ultimii cinci ani. Dupa ce a scazut la 3,09 lei/euro pe piata interbancara pe 2 iulie cursul s-a repliat la 3,1150 lei/euro, ca urmare a ordinelor de cumparare de valuta venite de la o banca locala importanta.

Drept urmare, economistii ING Bank Romania au avut sentimentul ca au asistat la o interventie indirecta a bancii centrale in piata valutara, mai ales ca „banca locala importanta” a continuat sa cumpere valuta in urmatoarele doua zile si a reusit sa urce euro la 3,15 lei.

„Credem ca interventia indirecta este un joc periculos si ne asteptam ca banca centrala sa intervina in mod direct in piata valutara”, au mai spus economistii ING Bank Romania in studiu. Ei au estimat ca interventia BNR pare sa fi fost o incercare de a apara nivelul de 3,10 lei/euro.