- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Astra: Piata de asigurari de proprietati si bunuri poate creste cu 50% in 2009

23 Jan, 14:26 • Redactia DailyBusiness
Piata de asigurari de proprietati si bunuri ale populatiei (property) ar putea creste cu 50% in 2009, pana la 420 milioane euro, dupa ce legea care impune obligativitatea aceastei polite devine operationala, a declarat Radu Mustatea, directorul general al Astra Asigurari.
Astra: Piata de asigurari de proprietati si bunuri poate creste cu 50% in 2009

In Romania exista 8,25 milioane de locuinte care ar trebui asigurate, potrivit noii legi.

In 2008, piata de asigurari property a fost de 280 milioane euro, potrivit estimarilor, dupa ce a ajuns la o valoare a primelor brute subscrise de 218 milioane euro in primele 9 luni ale anului trecut.

„Beneficiile asigurarii obligatorii pentru locuinte vor fi constatate de cei care incheie aceasta asigurare, in cazul producerii unei catastrofe. Legea care impune obligativitatea acestei polite va impulsiona piata de asigurari facultative de locuinte”, a explicat Radu Mustatea, citat de NewsIn.

„Astra Asigurari si-a exprimat in mod oficial intentia de a participa la constituirea acestui Pool (PAID – Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale – n.r.)”, a mai spus directorul general al companiei.

Potrivit estimarilor Astra, piata de asigurari obligatorii pentru locuinte va ajunge la circa 140 milioane euro, in conditiile in care aproape toti proprietarii vor incheia o astfel de asigurare.

Radu Mustatea considera ca legea asigurarii obligatorii de locuinte ar trebui sa acopere mai multe riscuri, iar primele sa fie mai mari.

„Primele de asigurare sunt mici, iar riscurile asigurate sunt limitate. Consideram ca acoperirile ar trebui adaptate la realitate”, a mai spus directorul general al Astra Asigurari.

Pentru acest an, Mustatea crede ca segmentul de asigurari obligatorii pentru locuinte va creste ca pondere in structura portofoliului companiei pana la 15%, fata 10% in prezent.

Poolul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) se va constitui ca o societate comerciala de asigurare-reasigurare, iar in actionariat trebuie sa se asocieze cel putin 7 asiguratori.

Asigurarea obligatorie a locuintelor va acoperi riscul de cutremur, alunecari de teren sau inundatii.