FINANTE-BANCI, CARIERE

Basescu cere Parlamentului revocarea imediata a intregii conduceri ASF: "Este o cloaca"

19 februarie 2014, ora 23:56, autor(i): Andreea Radu   | 2 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Traian Basescu.jpg
Presedintele Traian Basescu cere Parlamentului revocarea imediata a intregii conduceri a Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), fiind, in opinia sa, "o cloaca".

"Cer Parlamentului revocarea imediata a intregii conduceri a ASF. ASF este o cloaca unde si-au gasit loc de parcare toti clientii politici, altfel profund incompetenti si nepregatiti pentru aceasta muncaö, a declarat miercuri seara Traian Basescu, la Palatul Cotroceni.

äFie ca vorbim de (Radu) Rusanu, de (Daniel) Daianu, de (Mircea) Ursache, de sotia domnului Chitoiu (Laura Chitoiu ľ n.r.), de Dan Mircea Popescu, de doamna Zgonea, de consilierii primului-ministru, toata aceasta cloaca trebuie curatata si facut din ASF o institutie cu autoritate profesionala si morala", a spus presedintele.

äDaca priviti cu atentie la incompetenta din ASF, parca ar fi arborele genealogic al USL, cu rude, nasii. El este reprezentativ si pentru clientelism si pentru incompetenta. Cer Parlamentului sa isi ia rolul in serios si sa curete imediat ASF, organizand un sistem de desemnare a conducerii si a angajatilor care sa elimine clientelismul si incompetenta. Nu ne putem juca cu o piata de 10 miliarde de euroö, a aratat Traian Basescu.Acesta a adaugat ca Rusanu, Daianu si Ursache sunt cel mai bine platiti din lume pentru incompetenta lor. äNu gasim altii mai bine platiti decat ei. Niciunul nu are competente pe piata de capital. Se puteau selecta oameni care lucreaza efectiv, care stiu fenomenele si riscurileö, a mai spus presedintele.

ASF: Am fost avertizati ca, in cazul unor decizii dure la adresa Astra, vom fi demisi

Autoritatea de Supraveghere Financiara a anuntat miercuri seara ca a luat act de declaratiile Presedintelui Romaniei privind intentia domniei sale de a solicita Parlamentului Romaniei revocarea intregii conduceri a Autoritatii de Supraveghere Financiara.

äASF recunoaste dreptul oricarui cetatean al Romaniei, inclusiv al Presedintelui Romaniei de a solicita oricui doreste si orice doreste. ASF recunoaste dreptul oricarui cetatean al Romaniei, inclusiv al Presedintelui Romaniei, de a avea pareri personale despre orice persoanaö, se arata in comunicatul institutiei.

ASF considera insa inacceptabila formularea utilizata in spatiul public de catre Presedintele Romaniei a termenului de äcloacaö folosit la adresa intregii Autoritati de Supraveghere Financiara si reaminteste Presedintelui Romaniei ca potrivit articolului 30 din Constitutia Romaniei, libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine.

äConsideram acest demers de defaimare a Autoritatii de Supraveghere Financiara, ca institutie, drept unul cel putin nepotrivit din partea oricarui reprezentant al oricarei institutii a statuluiö, spun oficialii ASF in comunicat.

äRemarcam ca acest atac fara precedent la adresa unei intregi institutii de supraveghere a statului roman vine in contextul in care ASF a luat o masura fara precedent in piata asigurarilor din Romania. ASF a decis ieri, 18 februarie 2014, deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrator special pentru societatea Astraö, au adaugat ei.

In acest context, Consiliul ASF doreste sa aduca la cunostinta publicului ca la sfarsitul anului trecut, cand a demarat demersul de control la societatea Astra, a primit avertismente din piata asigararilor ca in cazul unor decizii dure la adresa Astra, vor exista mari probleme iar conducerea ASF va fi demisa. ASF a ignorat aceste avertismente si a luat toate deciziile care se impun din analiza deficientelor constatate la societatea Astra. ASF nu raspunde la niciun fel de demersuri de intimidare si ia toate masurile care se impun in urma neregulilor constatate. In privinta indiciilor infractionale ferme de care dispune ASF, Autoritatea sesizeaza, conform legii, organele care au atributii in acest sens si nu cedeaza in fata presiunilor, fie ele si institutionale.

äNu putem sa nu remarcam faptul ca pentru Presedintele Romaniei, Autoritatea de Supraveghere Financiara este <o cloaca> iar patronul societatii Astra este <domnia sa>ö, a mai transmis institutia.

äNu putem sa nu remarcam similitudinea de atitudine dintre Presedintele Romaniei si patronul Astra. Pentru patronul Astra, Presedintele ASF <habar nu are de asigurari> iar pentru Presedintele Romaniei, Presedintele ASF <nu are competente pe piata de capital>. Si pentru Presedintele Romaniei si pentru actionarul majoritar al Astra, conducerea ASF este <incompetenta>ö, spun oficialii ASF in comunicatul de presa.

Ei adauga ca nu pot sa nu remarce faptul ca salariile conducerii ASF, comunicate public inca de anul trecut si semnificativ mai mici decat cele ale conducerilor fostelor Comisii de Supraveghere (CSA) au intrat in atentia Presedintelui Romaniei abia dupa ce ASF a luat o masura de o duritate fara precedent in cazul Astra.

Pentru buna informare a publicului, ASF doreste sa comunice in plus fata de reactia la declaratiile Presedintelui Romaniei si urmatoarele elemente:

-Autoritatea de Supraveghere Financiara a facut publice salariile conducerii ASF inca de la infiintare. Veniturile conducerii ASF vehiculate de presa sunt mult sub cele ale fostelor conduceri.

-Spre exemplu, domnul Constantin Buzoianu, descris de presa ca fost sef al Militei Economice din portul Constanta si un apropiat al Presedintelui Romaniei, nominalizat politic pentru functia de Presedinte al CSA, sub mandatul caruia societatea Astra nu a primit nicio sanctiune semnificativa, a avut intr-un interval de doua luni venituri de 151.851 de euro.

-Fostul comisar al CNVM, Gheorghe Albu, nominalizat politic pentru aceasta pozitie, a avut in ultimele 2 luni inainte de infiintarea ASF venituri de 69.816 euro.

-Fostul comisar al CNVM, Stefania Ferencz, descrisa de presa drept äsecretara domnului Bocö, a avut in ultimele 2 luni inainte de infiintarea ASF, venituri de 64.131 de euro.

Dan Radu Rusanu, presedintele ASF, a declarat marti ca salariile angajatilor din conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara s-au injumatatit in 2013 fata de cat au incasat salariatii fostei Comisii de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) in 2012.

Rusanu a mentionat ca in 2012 salariile din CSA urcau la peste 30.000 euro pe luna.

El a mai spus ca salariile angajatilor ASF vor fi reduse cu pana la 50% in 2014, astfel incat cel mai mare salariu din ASF sa ajunga la 7.000 de euro (fata de 14.000 euro- venitul net lunar in 2013).

Citeste si:
Adamescu, Astra: Decizia ASF este socanta si iresponsabila. O atacam in justitie
Tudor, fost sef CSA: Astra a intrat in administrare speciala pentru ca nu a respectat masurile CSA
Andriescu, despre cazul Astra: Aceasta situatie afecteaza imaginea intregii piete de asigurari
UNSAR, dupa cazurile Astra si Carpatica Asig: Derapajele semnalate sunt exceptii

Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Adrians a spus:
20/02/2014 09:13
Ilustrul ns.presedinte,un munte de moralitate - ca de altfel absolut toti politicienii romani - uita sa ne spuna ca de fapt este vorba de varianta " cloaca 2013/14 " ,pt ca in Ziarul Financiar de astazi apar numele ce au compus " cloaca anilor 2010/12 " cind la conducere se aflau opozantii de astazi.Cit de mare poate sa fie tupelul acestor nesimtiti care in nici 25 de ani au distrus un popor si au vindut o tara.
 
Gheorghescu a spus:
20/02/2014 16:50
Da, Adrians, dar tot o cloaca ramane. Platita de noi.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 28 Septembrie 2021, 09:50
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter