- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Clientii nemultumiti ai BCR cer suspendarea platii creditelor pe durata procesului. Banca ar putea \”rata\” incasari de 800.000 de euro pe an

26 Oct, 00:01 • gecad.net
Circa 230 dintre clientii BCR care au intentat luni proces bancii vor avea o prima infatisare la tribunal pe data de 3 noiembrie, in care solicita suspendarea achitarii ratelor catre banca, ceea ce ar priva BCR de incasarea a peste 800.000 de euro anual, potrivit calculelor DailyBusiness.ro.
Clientii nemultumiti ai BCR cer suspendarea platii creditelor pe durata procesului. Banca ar putea \rata\ incasari de 800.000 de euro pe an

„Pe 3 noiembrie avem prima infatisare in instanta pentru clientii care au dat banca in judecata pe pevederile OUG 50/2010 si care solicita suspendarea platii ratelor. Valoarea medie a unei rate este de circa 300 de euro”, a declarat pentru DailyBusiness.ro avocatul Gheorghe Piperea, care ii reprezinta pe clientii bancii.

Avocatul sustine ca procesul ar putea dura pana la 13 luni, ceea ce inseamna ca, daca debitorii obtin suspendarea platilor, BCR ar putea fi privata de incasarea a 900.000 de euro.

Numarul total al clientilor reprezentati de Piperea care si-au propus sa dea bancile in judecata invocand prevederile OUG 50 este de circa 1.400, a spus acesta.

Clientii BCR care au intentat luni actiunea in justitie impotriva bancii au 409 contracte de credit in derulare, dintre care 230 de cazuri se refera la incalcarea prevederilor OUG 50.

Dosarul BCR depus luni la tribunal a inclus 10 bibliorafturi de catre 560 de pagini fiecare, a declarat avocatul.

Reprezentantii BCR nu au participat la intalnirea de consiliere programata inaintea intentarii procesului. Ei nu au putut fi contactati de catre DailyBusiness.ro in cursul zilei de luni. Ca multe alte banci de pe piata locala, BCR contesta legitimitatea OUG 50/2010.

„Aplicarea Directivei Europene a Creditelor de consum in Romania, sub numele cunoscutei OUG 50/2010, a starnit dezbateri aprinse”, au declarat recent oficialii BCR pentru DailyBusiness.ro. „Cu toate aceste dezbateri aprinse, din punctul nostru de vedere, o lege nu poate interveni intr-un contract comercial agreat de semnatari. Spiritul directivei europene este acela de a transparentiza ofertele bancare si de a le face comparabile, nu de a determina scaderea costurilor acestora”, au mai spus oficialii BCR.

Ordonanta de Urgenta 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, transpune in legislatia romaneasca Directiva Europeana 48/CE/2008. Printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ se numara eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila si calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa, care nu poate fi modificata fata de contractul initial.

Modul in care bancile au refacut contractele de credit pentru a se conforma prevederilor OUG 50 a nemultumit mii de clienti ai bancilor. Unii dintre acestia au format grupuri organizate pentru a da bancile in judecata, pe motiv ca acestea au inclus clauze abuzive.

Printre nemultumirile clientilor se regasesc majorarile de marje operate de banci precum si includerea unor comisioane vechi interzise de OUG 50 sub un alt nume in noile contracte de credit.

Peste 600 de clienti ai Volksbank, reprezentati tot de Gheorghe Piperea, se pregatesc sa intenteze proces bancii dupa ce saptamana trecuta incercarile de consiliere cu aceasta au esuat. Potrivit avocatului, dosarul impotriva Volksbank ar putea fi depus la tribunal zilele acestea.