- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Oficial Alpha Bank: Vrem sa ne pastram independenta, respingem fuziunea cu NBG

14 Mar, 10:55 • Redactia DailyBusiness
Alpha Bank vrea sa-si pastreze independenta, a declarat pentru Financial Times un director al bancii elene, respingand ideea unei fuziuni cu rivalul mai mare National Bank of Greece, transmite agentia Reuters, citata de Mediafax.
Oficial Alpha Bank: Vrem sa ne pastram independenta, respingem fuziunea cu NBG

„Din punctul nostru de vedere, tranzactia este moarta. Va fi foarte dificil sa abordam vreo propunere a NBG ca amiabila”, a declarat Spyros Filateros, directorul operational al Alpha, pentru Financial Times.

NBG, cea mai mare banca din Grecia, a surprins pietele in februarie lansand o oferta de preluare a Alpha Bank prin schimb de actiuni, care evalueaza compania la trei miliarde euro. Alpha a respins propunerea.

Filaretos a adaugat ca oferta NBG a fost una ostila, iar calculele grupului duc lipsa de credibilitate.

„Inca de la inceput, aceasta nu a fost o abordare amiabila. NBG a lansat pe piata niste declaratii. A dat de inteles ca este o tranzactie deja convenita. A fost o incercare foarte neindemanatica de a face presiuni asupra noastra”, a aratat oficialul Alpha.

Autoritatile elene au demarat, in luna martie, o ancheta pentru a determina daca scurgerea de informatii in cazul ofertei NBG – Alpha a fost orchestrata pentru manipularea pietei bursiere.

Guvernul elen a cerut anul trecut bancilor sa-si consolideze operatiunile si sa exploreze fuziuni pentru a face fata mai bine crizei.

Ambele institutii de credit sunt prezente si pe piata bancara romaneasca.