- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Sindicatele discuta azi cu Vladescu masurile din scrisoarea catre FMI

20 May, 12:55 • Redactia DailyBusiness
Liderii confederatiilor sindicale se intalnesc, joi, cu Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor, pentru a discuta despre masurile cuprinse in scrisoarea de intentie catre Fondul Monetar International (FMI).
Sindicatele discuta azi cu Vladescu masurile din scrisoarea catre FMI

Bogdan Hossu, presedintele „Cartel Alfa”, a declarat, pentru Mediafax, ca ministrul Finantelor i-a invitat, joi, la ora 14.00, pe liderii sindicali la discutii, pentru a analiza masurile care vor fi cuprinse in scrisoarea catre FMI.

Marius Petcu, liderul CNSLR Fratia, spunea, miercuri, ca se asteapta sa fie chemat la Guvern, atat el, cat si ceilalti lideri sindicali.

Premierul Emil Boc a anuntat, in sedinta de miercuri a Cabinetului, ca Guvernul intentioneaza sa isi asume raspunderea in fata Parlamentului pentru masurile de reducere a cheltuielilor bugetare.

El a precizat ca Guvernul va elabora un proiect de lege privind reducerea deficitului bugetar si relansarea economiei, care va fi discutat mai intai in Coalitie si ulterior aprobat de Executiv, in vederea asumarii raspunderii pe baza unui calendar al procedurilor „aplicabil din iunie”.

„Fara a intrerupe dialogul cu sindicatele si patronatele, vom trece la decizii”, a spus Boc, aratand ca Executivul isi propune sa limiteze deficitul bugetar fara majorari de taxe.

Premierul a mai aratat ca Executivul isi propune sa limiteze deficitul bugetar fara majorari de taxe.

„Cred ca in acest moment solutia reducerii cheltuielilor bugetare care sa ne permita incadrarea intr-un deficit de 6,8 pentru 2010 reprezinta solutia viabila pentru viitorul acestei tari”, a spus Boc.

Guvernul intentioneaza sa se reuneasca la sfarsitul acestei saptamani intr-o noua sedinta in care sa adopte proiectul de lege pentru reducerea cheltuielilor bugetare, astfel incat sa isi asume raspunderea in Parlament saptamana viitoare, data preferata fiind marti, 25 mai, au afirmat surse oficiale.

Liderii PNL si PSD au anuntat ca o eventuala asumare a raspunderii Guvernului pentru masurile convenite cu FMI va fi urmata, probabil, de o motiune de cenzura.

Sindicalistii au amenintat la mitingul de miercuri ca pe 31 mai intra in greva si se vor aduna din nou in Piata Victoriei, pe care nu o vor mai parasi daca guvernantii nu inteleg semnalul dat de ei si nu-si dau demisia.

Sindicatele propun ca masuri alternative pentru economie la bugetul statului impozitarea diferentiata, largirea bazei de impozitare pentru persoanele fizice autorizate (PFA) si pentru cei care castiga venituri exclusiv din drepturi de autor, inghetarea, si nu diminuarea pensiilor.

Sindicatele cred ca se poate modifica scrisoarea de intentie catre FMI astfel incat salariile bugetarilor sa scada cu 10% si doar in 2010, fara fi diminuate deloc pensiile, iar diferenta sa fie luata de la stimulente, achizitii si servicii.

Masurile propuse de sindicalisti prevad si limitarea achizitiilor, a bunurilor si serviciilor, precum si eliminarea micii evaziuni prin plata accizelor la combustibil pentru comercianti. De asemenea, sindicalistii au spus ca nu sunt de acord cu masurile aberante precum impozitarea tichelor de masa.