- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

ASLR: Piata de leasing ar putea scadea cu 50-60% in primul semestru

21 Apr, 12:59 • Redactia DailyBusiness
Piata romaneasca de leasing s-ar putea comprima cu 50-60% in primul semestru al acestui an, a declarat Adrian Dodita, secretarul general al Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania (ASLR).
ASLR: Piata de leasing ar putea scadea cu 50-60% in primul semestru

In primele 6 luni ale anului trecut, piata de leasing a avut o valoare de 2,94 miliarde euro, in crestere cu 36% comparativ cu aceeasi perioada din 2007, conform Asociatiei Societatilor Financiare – ALB Romania.

„Societatile de leasing sunt preocupate acum sa faca managementul contractelor, in sensul incasarii ratelor de leasing si al valorificarii bunurilor care au fost recuperate, si mai putin sa incheie contracte noi”, a precizat Adrian Dodita, citat de NewsIn.

Pe de alta parte, potentialii clienti sunt reticenti cu privire la incheierea unor contracte de finantate, avand in vedere actuala situatie economica.

„Foarte putine firme de leasing au incheiat contracte noi in acest an”, a mai spus secretarul general al ASLR. El a adaugat ca in ultima perioada a crescut numarul celor care si-au reziliat contractul de leasing inainte de termen.

Adrian Dodita a spus ca exista firme, in special de transport si de curierat, care si-au restructurat activitatea si care si-au adus masinile la firma de leasing dupa ce au intrat in incapacitate de plata a ratelor.

ASLR este o organizatie profesionala, nonguvernamentala, nonprofit, apolitica si independenta, care apara si reprezinta interesele societatilor de leasing din Romania.

Piata de leasing din Romania a scazut in 2008 cu 2,6%, comparativ cu anul precedent, pana la valoarea de 4,82 miliarde euro, potrivit Asociatiei Societatilor Financiare – ALB Romania.

In 2008, ALB Romania avea o cota de piata de 95%, cu o valoare a bunurilor finantate de 4,6 miliarde euro, iar ASLR o cota de piata de 3% si finantari de 122 milioane euro. Firmele neafiliate reprezentau 2% din piata.