- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Vor scadea dobanzile bancare? „Poate intr-o lume perfecta”

04 Mar, 09:29 • adrian.mihaltianu
Guy Poupet, presedinte si director general al BRD - Groupe Societe Generale, a doua banca de pe piata locala, a declarat ca este de acord cu opinia guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, care a atras si in aceasta saptamana un semnal de alarma bancilor pentru scaderea dobanzilor, in special la creditele in moneda nationala.
Vor scadea dobanzile bancare? Poate intr-o lume perfecta

„Sunt de aceeasi parere cu domnul guvernator. As fi zis acelasi lucru daca eram in locul lui. Dar noi suntem in piata, iar aceasta nu este perfecta”, a spus Poupet.

„Dobanda cheie este o referinta pentru a ne face o idee. Trendul este sa reducem dobanda in materie de depozite si imprumuturi, dar apoi trebuie sa analizezi mai in detaliu in moneda locala si straina”, a adaugat acesta in cadrul conferintelor BRD Media Days.
[quote= Guy Poupet]Intr-o lume perfecta domnul Isarescu are dreptate, dar lumea aceasta nu este perfecta[/quote]
Conform acestuia, in moneda locala depinde mult de masa monetara, de lichiditatea din piata.

Guy Poupet a mentionat ca banca centrala are multe instrumente, poate sa reduca rezervele. „In ceea ce priveste valuta straina depinde de lichiditatea din piata, de evolutia pietei. Opinia guvernatorului este buna si o impartasesc, dar noi suntem in competitie pe ceea ce inseamna imprumuturi si depozite. Fiecare are o strategie la nivelul bancii”.

BNR a redus dobanda cheie [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/ce-vrea-bnr-stabilitatea-preturilor-stabilitate-financiara-73460/]la minumul de 5,5%[/url], insa nu a redus si rezervele minime obligatorii, ceea ce tine  inca dobanzile din piata la un nivel ridicat.

El a mai spus ca, daca guvernatorul BNR decide maine sa reduca din rezerve ar fi foarte bine. „Dar inteleg ca este dificil, nu este o lume perfecta”. 

Seful BRD a subliniat ca o banca trebuie sa fie si profitabila.”Trebuie sa mentina un nivel de profitabilitate. Daca astazi ai un cost de risc, singurul lucru cu care il poti compensa este sa cresti comisioanele si marja ta de dobanda. Daca ai comision, trebuie sa atragi clienti, iar astazi nu este usor. In ceea ce priveste marja de dobanda, ai volume care sunt limitate”, a explicat acesta.

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, a transmis, joi, bancilor comerciale un nou semnal pentru scaderea dobanzilor.

„A venit primavara, se topesc zapezile si bancile vor avea mai multe lichiditati si chiar si cele mai incapatanate banci [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/mugur-isarescu-si-cele-mai-incapatanate-banci-trebuie-sa-scada-dobanzile-74312/]vor trebui sa scada dobanzile[/url]”, a spus Isarescu.

[b]Sunt romanii pregatiti pentru produse bancare sofisticate?[/b]

Presedintele BRD a subliniat ca oamenii din Romania nu sunt pregatiti pentru produse bancare foarte sofisticate pe partea de depozite.

El a mentionat ca banca va dezvolta mai multe produse in acest an, adaptate nevoilor clientilor, inclusiv credite in lei, depozite, produse dedicate fermierilor si companiilor din agricultura. De asemenea, BRD va continua in acest an sa finanteze clientii prin programul Prima Casa, sa dezvolte serviciile de plati electronice, sa fie mai activa in ceea ce priveste creditele din programul Kogalniceanu.

„Vrem sa importam produsele de succes din Franta si sa le implementam in Romania. Romania nu este o tara matura din punct de vedere bancar. Romanii nu sunt pregatiti pentru produse sofisticate. De exemplu, contul de economii nu este dezvoltat in Romania. Vrem sa adaugam niste facilitati la acest produs si, in acest fel, poate sa creasca loialitatea clientului”, a zis Poupet.

Potrivit acestuia, unul din 15 clienti ai BRD – Groupe Societe Generale are un cont de economii.

El a mai spus ca exista mult potential de dezvoltare pe piata bancara din Romania, in conditiile in care doar 50-60% dintre romani au accesat cel putin un produs bancar, fie ca este vorba de un credit, depozit, card, etc.

In ceea ce priveste [b]pensionarea si retragerea de la conducerea BRD[/b], Guy Poupet a spus ca este posibil sa se retraga in Franta, fara a preciza cand s-ar putea intampla acest lucru.

Conform lui, se poate retrage oricand intre 60-70 ani. „Este complicat in Franta pentru ca practic poti incepe pe la 60 de ani, dar poti decide cand sa faci asta intre 60-70 ani”.

Cel mai probabil, Poupet [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/a-doua-mare-banca-din-romania-va-avea-un-nou-sef-71581/]va fi inlocuit de Alexandre Maymat[/url], fostul director regional al sucursalei Societe Generale din Camerun.

BRD a obtinut anul trecut un [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/brd-spera-la-o-crestere-a-creditelor-de-consum-si-imobiliare-in-2012-73823/]profit net de 465 milioane lei[/url] (109,7 milioane euro), in scadere cu 7% fata de anul 2010.

La sfarsitul anului 2011, reteaua bancii numara 937 de unitati, cu un personal de 8.245 de persoane.

Banca avea, la finele anului trecut, aproape 2,5 milioane de clienti. La aceeasi data, BRD avea peste 2,2 milioane de carduri valide si opera o retea de peste 1.500 ATM-uri si 24.000 de POS-uri. Totalul activelor bancii se ridica, la sfarsitul anului 2011, la 48,027 miliarde lei (11,12 miliarde euro).

[b]Citeste si:[/b] [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/romania-nu-intra-in-recesiune-cat-ar-putea-creste-economia-in-2012-74396/]”Romania
nu intra in recesiune”. Cat ar putea creste economia in 2012[/url]