- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Western Union: Au inceput sa creasca sumele trimise acasa de strainii din Romania

29 Apr, 00:01 • gecad.net
Criza financiara a provocat pentru Western Union Romania scaderi de venituri in 2008, chiar pe fondul cresterii numarului tranzactiilor, din cauza faptului ca sumele transferate de romani in si din strainatate au fost mai mici. Dupa trecerea crizei, compania se asteapta la reintrarea veniturilor pe crestere, a declarat pentru DailyBusiness.ro Alexandru Badulescu, seful Western Union pentru Romania si Bulgaria.
Western Union: Au inceput sa creasca sumele trimise acasa de strainii din Romania

DailyBusiness.ro :

Cum a evoluat afacerea Western Union in Romania in 2008 si in primul trimestru din 2009, ca volum si numar de transferuri?
Alexandru Badulescu : Ca numar de tranzactii am avut o crestere. Ca volum, am avut o usoara scadere. La nivel global, in T1 2009, numarul tranzactiilor a crescut cu 7% fata de T1 2008, insa volumul acestora a scazut, daca se ia in calcul evolutia cursurilor valutare, rezultatele financiare ale Western Union fiind exprimate in dolari. Veniturile de la nivel global au scazut cu 5%, dar daca nu ar fi fost impactul cursului, am putea spune ca a fost vorba de o stagnare. Profitul companiei a inregistrat o crestere de circa 1%, excluzand cheltuielile de restructurare. In mare, evolutia a fost similara in Romania.

DB : Care este valoarea medie a sumelor trimise de romanii din strainatate in tara?
AB :Media pe tranzactie este de 300-500 de dolari, usor mai scazuta decat cea la nivel global, care este de 500 de dolari. Marea Britanie detine o medie pe tranzactie ceva mai mare, iar tarile din Orientul Mijlociu au la randul lor o medie de circa 1.000 de dolari.

DB :Cum ar arata o descriere scurta a emigrantului roman?
AB : 50% din emigranti au varste sub 34 de ani. Ca medie, perioada de sedere in strainatate este de circa 5 ani.

DB :Ce destinatie au remiterile?
AB : Cea mai mare pondere, de circa 50-60%, au ca destinatie cheltuielile curente realizate de romanii de aici. In jur de 20% reprezinta cheltuieli pentru educatie, iar 15-20% bani pentru amenajarea casei. Romanii trimit bani din si catre 170 de tari din cele 200 in care operam.

DB :Banii circula si in sens invers, din Romania spre strainate. Ce valori medii pe tranzactie exista pe acest segment?
AB : Valoarea medie pe tranzactie este apropiata de cea a banilor trimisi din strainatate, insa usor mai mare, in sensul ca este mai apropiata de intervalul superior, deci de 500 de dolari. Ce am observat in ultimul timp a fost cresterea la nivelul sumelor trimise de emigrantii aflati in Romania catre familiile din strainatate. E vorba de imigranti din Moldova, alte tari vecine, precum si China, Filipine si alte tari din Asia. Sumele trimise de emigranti au inceput sa creasca acum 2-3 ani, cand a inceput si „importul” de forta de munca din exterior.

DB : Ce ponderi detin sumele trimise de emigranti in totalul banilor care pleaca din Romania spre Western Union?
AB :Daca am face un top al directiei spre care pleaca banii din Romania, aceste sume se afla in partea de jos a topului, dar ponderea lor in total a crescut. Si in cazul banilor veniti din strainatate si al celor care pleaca in afara conduc cateva state: Germania, Franta si Marea Britanie.

DB : Cum se explica faptul ca romanii trimit cei mai multi bani tot catre tarile de unde vin banii prin Western Union?
AB : Membrii familiilor celor care sunt in strainatate ii ajuta pe acestia, in cazul in care sunt intre doua joburi sau doresc sa isi cumpere ceva.

DB : Ca numar si volum al trazactiilor, cum sunt ierarhizate cele 3 segmente de business?
AB : Cea mai mare pondere in total o detin transferurile facute de romanii din exterior, apoi banii trimisi de romani in afara, iar pe locul 3 transferurile realizate pe plan local, in lei.

DB : Cum este politica de comisioane a Western Union pentru Romania, in raport cu cea din alte state?
AB : Cred ca avem comisioane rezonabile si justificate, raportat la serviciile pe care le prestam. Pentru 100 de dolari trimisi, un roman are de achitat 8 dolari, ceea ce reprezinta un cost mai mic decat in alte state europene. Avem costuri competitive si in afara Romaniei. In Statele Unite ale Americii, spre exemplu, pentru 500 de dolari trimisi avem un comision de 15 dolari. Pe de alta parte, in Italia si Anglia oferim clientului posibilitatea ca, daca apeleaza la un sistem de plata prin care este dispus sa astepte circa 12 ore, atunci sa aiba acces la la un sistem mai ieftin.

DB : De ce pentru americani Western Union e mai ieftin decat pentru romani?
AB : Politica de comisioane evolueaza si ne vom adapta cerintelor clientilor. Am operat chiar reduceri de comisioane la tranzactiile in lei, in 2007.

DB :Cum sta Romania, din punct de vedere al infractionalitatii prin Western Union, in raport cu Europa de Vest sau SUA?
AB :Nivelul fraudelor e nesemnificativ, mult sub media sistemului financiar bancar. Ca orice companie, ne confruntam insa cu aceasta problema si incercam sa reducem impactul sau.

DB :Cum se produc?
AB :Exista doua tipuri de fraude. Pe de o parte, clientilor li se propune sa achizitioneze produse care nu exista, trimitand banii intr-un cont. Un al doilea tip de fraude se produce atunci cand hotii afla informatii despre un transfer legal si trimit oamenii lor, care sa ridice banii.

DB :Cum luptati impotriva fraudelor?
AB :De exemplu, pentru a preintampina primul tip de frauda, clientii sunt intrebati la casierie daca stiu persoanele si conturile in care trimit bani, dupa care sunt preveniti in privinta riscurilor la care se expun. De asemenea, in cazul celui de-al doilea tip, incercam atat in ceea ce priveste sistemul propriu de siguranta cat si cel al partenerilor, sa imbunatatim performantele. Oricum, fraudele nu au cum sa fie de nivel foarte mare, in conditiile in care valorile transferurilor sunt destul de reduse.

DB : Ce asteptari aveti pentru 2009 in privinta afacerii in Romania?
AB : Ma astept ca numarul tranzactiilor sa creasca, chiar pe fondul unei scaderi de volum. Evolutia estimez ca va fi similara cu cea anticipata la nivel global, unde asteptam o scadere de 2-5% pe partea de venituri si o crestere de 1% pe profit. Cred ca vom reintra pe cresteri de venituri atunci cand criza se va sfarsi.

DB : V-ati redefinit la nivel local strategia in raport cu criza?
AB : In ceea ce priveste extinderea, nu am operat schimbari de planuri. Cu toate acestea, 2009 va fi un an al consolidarii. Avem in prezent 5.000 de unitati Western Union, distribuite in special in banci, apoi in oficii postale si in unitati ale unor companii nebancare. Numai anul trecut am deschis circa 500 (de la 4200 la 4700), iar anul acesta am deschis deja 300. Am vrea insa ca in curand sa devina operationale pentru transferuri interne toate cele 5.000 de unitati (in prezent 3.500 pot fi folosite in acest sens).

DB : Cum au fost Romania si Bulgaria, tarile de care va ocupati in mod direct, din punct de vedere al cresterii afacerii, in ultimii ani, raportat la Europa de Vest sau SUA?
AB :Fenomenul emigrarii fiind mult mai puternic la noi decat in Europa de Vest, am avut o evolutie mai rapida a afacerilor aici, datorita banilor trimisi de cei plecati celor care au ramas in tara.

DB : Ce alte segmente ati dori sa dezvoltati aici? Va ganditi la introducerea unui sistem de tranzactionare online?
AB : Deocamdata avem acest sistem in 12 tari din cele 200 in care operam, iar in viitor l-am putea aduce si in Romania. Pe fondul cresterii emigratiei catre Romania, am vrea sa dezvoltam la randul nostru proiecte care sa se adreseze in mod special acestei categorii. Spania a gestionat foarte bine aceasta situatie a emigrantilor.