- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

A fost confirmată singura lună în care România ar putea intra în dezbaterea JAI pentru Schengen, dar Austria continuă „războiul”. Europarlamentar: „Sunt voci din interiorul PPE care spun că Nehammer nu își va schimba poziția”

19 Jul, 23:13 • Bumbeneci Diana
România ar mai avea o șansă să adere la Schengen în 2023, însă sunt șanse ca Austria să se opună din nou. Un europarlamentar a deschis Cutia Pandorei.
A fost confirmată singura lună în care România ar putea intra în dezbaterea JAI pentru Schengen, dar Austria continuă „războiul”. Europarlamentar: „Sunt voci din interiorul PPE care spun că Nehammer nu își va schimba poziția”

Schengen ar putea rămâne un vis pentru România, dacă Austria va refuza din nou aderarea. Europarlamentarul Nicu Ștefănuță a explicat că, în contextul politic european actual, România mai are o șansă de a adera la spațiul Schengen doar în luna decembrie a acestui an.

Concluzia vine în urma dezbaterii publice a Comisiei pentru Petiții din Parlamentul European, în cadrul căreia eurodeputații au dezbătut, în prezența Comisiei Europene, tema aderării României și Bulgariei la Schengen, anunță știripesurse.

Austria ar avea în plan să blocheze din nou votul pentru Schengen

Potrivit lui Ștefănuță, șansa României de a adera la Schengen în decembrie depinde, între altele, de alegerile din 23 iulie din Spania și de alegerile din toamnă din Olanda.

Schengen
Schengen

„Un guvern cu partidul de extremă dreapta VOX ar îngreuna și mai mult procesul aderării României, în contextul în care Spania a preluat, din 1 iulie, președinția Consiliului Uniunii Europene. Alegerile din toamnă din Olanda – înainte de aceste alegeri nu se va lua nicio hotărâre în privința aderării. Va depinde de fonduri și mai multe pentru întărirea frontierelor.

La nivel de UE se vor aproba acele 2 miliarde de euro suplimentare pentru paza frontierelor. Aceasta este o cerință suplimentară spusă atât direct dar și indirect. Șansa va depinde și de acțiunea Guvernului României. Problema rămâne în continuare la Viena. Sunt voci din interiorul PPE care spun că Nehammer nu își va schimba poziția, în ciuda faptului că lucrurile au avansat mult față de anul trecut. Cel mai important este ca Guvernul României, președintele României să-și facă treaba în mod profesionist”, spune Ștefănuță.

Nu este vorba de legalitate, este vorba de politică. România și Bulgaria sunt ținute înafara spațiului Schengen din cauza politicii, nu pentru că au încălcat vreo legislație. Dimpotrivă, au îndeplinit toate condițiile – nu de ieri, ci de 11 ani. Comisia Europeană ne spune nouă că în România avem o problemă? Nu, ei au o problemă. Politică. Pentru ca membrii Uniunii nu respectă, de fapt, legislația europeană”, a declarat Nicu Ștefănuță în cadrul dezbaterii de ieri din Comisia pentru Petiții.

La dezbaterea publică organizată în a doua zi a acestei săptămâni au luat cuvântul Corinna Ullrich, șef de unitate la Direcția Generală Migrație și Afaceri Europene – Schengen, Frontiere și Viză a Comisiei Europene, profesorul doctor Stefan Salomon al Universității Amsterdam, profesorul universitar Elspeth Guild de la Universitatea Queen Mary din Londra și cercetătorul Fabian Gulzau de la SVR-Migration Berlin, împreună cu raportorul din partea Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne, Sylvie Guillaume și a președintelui grupului de lucru pentru Schengen Paulo Rangel.

Vezi și: Comisia Europeană face anunțul momentului. România și Bulgaria, gata în 2023 de aderare la Schengen

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult