- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Afacerea inedită cu vizele de flotant. Cât plătesc românii pentru a-și înscrie copiii la şcolile dorite

13 Feb, 17:12 • Cornel Ghimeșan
În România, o afacere inedită a luat amploare, atrăgând atenția părinților care sunt dispuși să plătească sume substanțiale, între 500 de lei și 500 de euro, pentru a obține vize de flotant în zonele unde se află școlile considerate cele mai bune. Fenomenul a fost remarcat în special în mediul online, unde există grupuri specializate în acest sens, iar interesul este accentuat în contextul înscrierilor la clasele pregătitoare.
Afacerea inedită cu vizele de flotant. Cât plătesc românii pentru a-și înscrie copiii la şcolile dorite

Afacerea inedită cu vizele de flotant. Odată cu începerea procesului de înscriere a copiilor la școlile primare, părinții caută modalități de a obține vize de flotant în zonele cu școli reputate, chiar dacă acestea nu corespund geografic locuinței lor obișnuite. Cererea crescută pentru aceste vize a generat un fenomen în care unii părinți sunt dispuși să plătească sume substanțiale pentru a-și asigura locurile la școlile dorite pentru copiii lor.

Afacerea inedită cu vizele de flotant

„Se înscriu copiii care sunt în circumscripţia şcolară şi sunt repartizaţi în ordine alfabetică, în număr egal fete şi baieţi în funcţie de numărul de clasă, urmând ca apoi să se facă tragere la sorţi şi să îi fie atribuită fiecarei clase o învăţătoare”, a declarat Mirela Crețu, profesor învățământ primar, pentru Observator.

Citeşte şi: Se scumpesc vacanțele pe litoralul românesc, în 2024. Anunțul făcut de ANAT: „Hotelurile au mărit chiar și cu 20%”

Acest fenomen este des întâlnit, inclusiv în Capitală. Ba chiar, pe rețelele de socializare există grupuri create special în acest sens. Având în vedere că înscrierea la clasa pregătitoare se face începând cu 11 aprilie 2024, în această perioadă, părinții se interesează câți bani trebuie să scoată din buzunar pentru vizele de flotant în aria de circumscripție a unităților de învățământ considerate cele mai bune.

Cu toate acestea, practica poate avea consecințe negative asupra sistemului educațional. Supraaglomerarea școlilor populare și distanța lungă dintre locuință și școală pot crea dificultăți pentru elevi și pot afecta calitatea învățământului. De asemenea, presiunea crescută asupra sistemului educațional poate duce la o distribuție inechitabilă a resurselor și la un mediu de învățare mai puțin eficient.

„De la cateva sute de euro pana la uneori si peste o mie de euro, ceea ce mie mi se pare aberant, pentru ca vreau sa le atrag atentia parintilor asupra unui lucru. Se inghesuie toti la aceste scoli centrale, vor invata in doua sau trei schimburi, cate 10,15 minute dintr-o ora in fiecare zi sunt mai putin cu zeci de ore la nivel de trunchi comun”, a declarat Iulian Cristache, reprezentant al federației părinților.

Citeşte şi: Prime de până la 15.000 de lei pentru românii care se angajează prin Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă

În timp ce afacerea vizele de flotant poate fi o oportunitate pentru unii, este important să se conștientizeze impactul său asupra sistemului educațional și asupra copiilor implicați. Este esențial să se găsească soluții echitabile și sustenabile pentru a asigura accesul la educație de calitate pentru toți copiii, indiferent de zona în care locuiesc sau de resursele financiare ale familiilor lor.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult