- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Alexandru Rafila ia măsuri în ceea ce privește criza medicilor, pentru a nu rămâne fără aceștia. Punctajul de admitere la rezidențiat nu mai crește

22 Nov, 08:52 • Fundeanu Madalina
Cu o criză de medici în sistem și cu rezultate slabe la rezidențiat, Alexandru Rafila se vede nevoit să renunțe la pretenții. Punctajul de admitere pentru specializare va rămâne de 60%!
Alexandru Rafila ia măsuri în ceea ce privește criza medicilor, pentru a nu rămâne fără aceștia. Punctajul de admitere la rezidențiat nu mai crește

Cu o criză de medici în sistem și cu rezultate slabe la rezidențiat, Alexandru Rafila renunță la pretențiile de calitate. Punctajul de admitere pentru specializare va rămâne de 60%, deși ar fi trebuit să crească la 65%, conform informațiilor transmise de Digi24.

Punctajul de admitere la rezidențiat va rămâne de 60%

„Un proces de selecție rezonabil, care să stimuleze învățarea, din punctul meu de vedere trebuie pus în aplicare, iar creșterea ușoară a puctajului minim față de puctajul primului candidat nu va împieta în niciun fel ci, dimpotrivă, cred că a fost stimulativă, astfel încât candidații să fie mai bine pregătiți. Noi trebuie sa pledăm pentru creșterea calității în medicină și cred că lucrul ăsta e o abordare rațională și corectă.”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Rezultatele de la rezidențiat sunt cele care l-ar fi convins pe Alexandru Rafila că e preferabil să aibă medici, indiferent cât de bine pregătiți sunt. Alternativa ar fi fost sute de locuri neocupate. După aplicarea procentului de 65% pentru admiterea la rezidențiat, au rămas libere 630 de posturi.

Te-ar putea interesa și: Avertisment din partea directorului ASSMB: Nu mai sunt medici în spitale! „Guvernul, care trebuie să protejeze sănătatea publică, o pune în pericol”

medici
medici

Criza medicilor din spitalele din România

Directorul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), Oana Gabriela Sivache, a anunțat că în viitorul apropiat se va ajunge în situaţia de a nu mai putea asigura continuitatea actului medical, din cauza lipsei medicilor din spitale, conform sursei citate. Aceasta a mai declarat că guvernul, care, firesc, trebuia să protejeze sănătatea publică, o pune în pericol.

„Am făcut asta instituţional, în linişte, considerând că deciziile eronate se pot îndrepta, că o să găsim înţelepciunea, indiferent de funcţii, să colaborăm spre binele pacienţilor. Am considerat că toţi ne dorim acelaşi lucru – să ne uităm în ochii pacienţilor cu empatie, dar mai ales cu liniştea că am făcut tot ce era necesar pentru ca ei să primească ajutorul de care au nevoie în spitale.

Vorbesc zilnic cu managerii unităţilor sanitare ASSMB. Intru zilnic măcar într-un spital şi nu fac asta pentru poze, ci pentru a-mi menţine raportarea la situaţia reală. Nu emit, deci, păreri de la distanţă. Sănătatea nu a mai trăit o astfel de criză în ultimii ani”, a afirmat directorul ASSMB.

Directorul ASSMB a declarat că a încercat deblocarea posturile din spitale printr-un memorandum, urmat de trei reveniri, care nu au avut răspuns şi a adăugat că toate demersurile au fost ignorate de Guvern, fiind, probabil, şi insuficient susţinute de ministrul Sănătăţii sau de cel al Dezvoltării.

Aceasta a mai solicitat Guvernului să prioritizeze Sănătatea şi să reconsidere deciziile recente.

Vezi și: Problemele se țin lanț în sistemul de Sănătate! Medicii riscă să rămână fără salarii, chiar înainte de sărbători!