- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Amenzi uriașe pentru românii care fac gălăgie. Între ce ore trebuie să faci liniște la bloc

07 Oct, 22:36 • Alexe Raluca
Românii trebuie să facă liniște dacă nu vor să fie amendați grav. Legea stabilește un interval clar în care nu ai voie să faci gălăgie, mai ales dacă stai la bloc. Unii vecini s-ar putea plânge, iar sancțiunile nu sunt delco mici.
Amenzi uriașe pentru românii care fac gălăgie. Între ce ore trebuie să faci liniște la bloc

Locuitul la bloc poate fi frumos, dar una dintre problemele cu care se confruntă unii locatari este liniștea. Intervalul în care cei ce locuiesc în același imobil ar trebui să păstreze liniștea este clar reglementat prin lege, iar cei care o încalcă riscă amenzi usturătoare.

Citește și: Ce amenzi riscă românii care sunt chemați de Armată și nu se prezintă la unitate. „Am primit mesaj”

Amenzi mari pentru cei ce nu fac liniște în intervalul impus de lege

Un subiect care naște adeseori discuții aprinse între locatarii clădirilor de apartamente din România este liniștea și intervalul în care aceasta ar trebui păstrată. Legea stabilește clar intervalele orare la care oamenii trebuie să nu facă gălăgie, însă unele administrații de proprietari pot stabili programul propriu de liniște, în speranța că locatarii îl vor și respecta. Acesta trebuie afișat la vedere, corespunzător, la întrarea în bloc, pentru ca toți să îl vadă.

Legea stabilește ca în intervalul 22:00 – 08:00 şi 13:00 – 14:00, locatarii nu trebuie să facă zgomot. Asociațiile de proprietari pot decide, însă, în cadrul adunărilor generale, propriul orar de liniște. În multe dintre blocuri, liniștea trebuie păstrată zilnic în intervalul 13:00 – 16:00.

Cei care nu respectă orele de linişte la blocriscă amenzi de până la 1.500 de lei. Suma se măreşte în cazul în care persoana vizată nu este la prima abatere. Mai mult decât atât, se poate ajunge chiar ca o persoană să execute ore de muncă în folosul comunităţii, în cazul în care nu respectă orele de linişte la bloc.

Autorităţile susţin că cel mai indicat ar fi ca locatarii să cheme direct Poliția în cazul în care există persoane care fac gălăgie în intervalul impus. În mod normal, agenții ar trebui să intervină cu aparate speciale pentru măsurarea nivelului de zgomot şi să aplice sancţiuni în consecință, conform Știri de Cluj.

Pe lângă țipete și muzică, de departe cel mai enervant este să auzi cum vecinii folosesc bormașina sau ciocanul pentru renovarea locuinței. Astfel, folosirea bormașinii în afara orelor de liniște impuse de lege sau hotărâte de asociația de proprietari, se sancționează cu amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei. Dacă este neapărat necesar să folosești bormașina în timpul acestor ore, trebuie să obții acordul scris al vecinilor înainte. Până nu te asiguri că cei cu care locuiești în același bloc sunt de acord, nu este indicat să folosești bormașina, pentru că riști amendă.

În cazul contravențiilor repetate, amenzile sunt mai mari. Dacă fapta se repetă la 24 de ore de la săvârșirea primei fapte, amenzile cresc, putând ajunge până la 3.000 de lei. Legea pedepsește folosirea constantă a bormașinii fără un motiv întemeiat. Această lege nu se referă la cei care fac reparații în casă, ci la cei care lucrează în mod regulat la diverse proiecte sau construiesc mobilier acasă pentru clienții lor.

Potrivit articolului 2, punctul 25 al legii, tulburarea liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect sau prin strigăte sau larmă este considerată o contravenție și este sancționată cu o amendă cuprinsă între 200 și 1.000 de lei.

Citește și: Românii trebuie să ia măsuri de precauție când fac țuică. Care sunt amenzile în caz de nerespectare a normelor Guvernului