- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ANSVSA a aplicat 246 de sancţiuni contravenţionale, în total de 1,768 milioane de lei, în luna octombrie. Majoritatea, la unități alimentare, pentru încălcarea legislaţiei din domeniul siguranţei alimentelor

14 Nov, 16:49 • Gabriela Andreescu
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a aplicat 246 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 1,768 milioane de lei, în urma controalelor din luna octombrie
ANSVSA a aplicat 246 de sancţiuni contravenţionale, în total de 1,768 milioane de lei, în luna octombrie. Majoritatea, la unități alimentare, pentru încălcarea legislaţiei din domeniul siguranţei alimentelor

Controalele ANSVSA în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală au vizat operatorii din industria alimentară care îşi desfăşoară activitatea în domenii precum fabricarea produselor de morărit, pâinii şi produselor de patiserie, altor produse alimentare, băuturilor răcoritoare şi alcoolice, a transmis instituția într-un comunicat, citat de Agerpres.

În cursul lunii octombrie 2022, Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, precum şi a Municipiului Bucureşti au efectuat 10.675 de controale în unităţile din industria agroalimentară, informeaza ANSVSA printr-o notă centralizatoare cu privire la activitatea unităților din subordine în luna mai.

ANSVSA se poate lăuda cu un bilanț impresionant al amenzilor aplicate luna trecută: Ca urmare a neregulilor constatate şi a încălcării prevederilor legislaţiei în domeniul siguranţei alimentelor, s-au aplicat 246 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 1.768.000 de lei.

Acţiunile de verificare efectuate la nivel naţional pe baza Programului de supraveghere şi control pentru anul 2022 au vizat aspecte privind respectarea de către operatorii alimentari a condiţiilor de înregistrare, autorizare şi funcţionare a unităţilor, a modului de întreţinere şi igienizare a spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, a condiţiilor de prelucrare şi de depozitare a materiilor prime şi a produselor finite, a cerinţelor de trasabilitate şi a celor privind etichetarea, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).

Controalele efectuate de inspectorii ANSVSA se concentrează în principal pe prevenţie şi consilierea operatorilor din industria alimentară. Sancţiunile contravenţionale sunt acordate în momentul în care deficienţele constatate iniţial nu au fost remediate în intervalul de timp stabilit sau pun în pericol sănătatea consumatorilor.

Controalele ANSVSA s-au lăsat cu 246 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 1.768.000 de lei
Controalele ANSVSA s-au lăsat cu 246 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 1.768.000 de lei

În urma controalelor efectuate, au fost constatate o serie de nereguli, precum neconformităţi privind respectarea bunelor practici de igienă şi fabricaţie cum ar fi:

  • neîntreţinerea igienică a spaţiilor de depozitare,
  • întreţinerea necorespunzătoare a spaţiilor tehnologice de producţie,
  • lipsa vestiarului şi a grupului sanitar pentru angajaţi,
  • neasigurarea stocurilor corespunzătoare de substanţe destinate operaţiunilor de dezinfecţie,
  • neefectuarea operaţiunilor de DDD în condiţiile legislaţiei specifice domeniului alimentar,
  • neconformităţi privind întreţinerea şi igiena echipamentului de protecţie sanitară a personalului muncitor,
  • neconformităţi privind monitorizarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP.

Au fost găsite nereguli legate de asigurarea trasabilităţii şi conformităţii produselor alimentare (etichetare, buletine de analiză cu rezultate nesatisfăcătoare, ambalaj necorespunzător, produse alimentare cu modificări organoleptice, termen de expunere depăşit); neconformităţi privind personalul muncitor (neîntocmirea fişelor de aptitudini, neefectuarea cursului de igienă, neatestarea stării de sănătate a personalului); alte tipuri de neconformităţi: desfăşurarea de activităţi neînregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, neanunţarea începerii activităţii profesionale specifice, neafişarea anunţului de rechemare a produselor, neretragerea de la raft a produsului neconform, neanunţarea transportului cu produse provenite din comerţul intracomunitar.

În timpul controalelor efectuate în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator conform procedurilor şi instrucţiunilor din Programul de supraveghere şi control pentru anul 2022, urmărindu-se conformitatea produselor alimentare, încadrarea calităţii acestora în limitele maxime admise, privind prezenţa de reziduuri de pesticide, contaminanţi şi alte substanţe interzise în alimente.

De asemenea, s-au prelevat probe în vederea verificării conformităţii în ceea ce priveşte respectarea criteriilor microbiologice în alimente şi de pe suprafeţe şi ustensile de lucru în unităţile de industrie alimentară.

Citește și: Înainte să înceapă postul Crăciunului, directorul ANPC avertizează românii: „Verificați cu atenție eticheta produselor de post pe care le cumpărați”

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult