- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Anunț de ultimă oră despre pensiile românilor! Reprezentantul OCDE a pus piciorul în prag la București: ”Reforma este obligatorie”

12 Mar, 21:29 • Cornel Ghimeșan
Reforma pensiilor în România este obligatorie, spun reprezentanții Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), care au realizat un studiu ce include mai multe recomandări în acest sens.
Anunț de ultimă oră despre pensiile românilor! Reprezentantul OCDE a pus piciorul în prag la București: ”Reforma este obligatorie”

Anunț de ultimă oră despre pensiile românilor! Acesta se numește Studiul Economic pentru România și include mai multe recomandări printre care: un plan credibil de consolidare fiscală, reconstruirea rezervelor fiscale (fiscal buffers), finalizarea reformelor în sistemul fiscal şi în sistemul de pensii, dar şi îmbunătăţirea mediului de afaceri.

Citește și Premierul Ciolacu anunță anul în care România va putea adera la OCDE

Anunț de ultimă oră despre pesniile românilor!

„Inflaţia rămâne peste ţinta Băncii Naţionale a României (BNR). Cererea s-a domolit, dar presiunile asupra preţurilor de bază sunt ridicate. În aceste condiţii, se recomandă menţinerea unei politici monetare stricte până când inflaţia este în mod clar în grafic pentru îndeplinirea obiectivului băncii centrale”, a transmis OCDE.

Reprezentanții instituției spun că sprijinul fiscal a ajutat gospodăriile în faţa presiunilor legate de costul vieţii.

„Povara creşterii datoriei publice a României va face mai dificil un răspuns la viitoarele şocuri. Consolidarea fiscală este necesară pentru a ţine sub control cererea, pentru reconstruirea rezervelor şi pentru a pune datoria publică pe o traiectorie sustenabilă pe termen lung”, se arată în studiul reprezentanților OCDE, potrivit știripesurse.

Pe de altă parte, reprezentanții instituției spun că noile măsuri fiscale reduc risipa în domeniul cheltuielilor publice și  recomandă efectuarea analizei cost-beneficiu pentru proiectele majore administrate de Guvern, finanţate din fonduri publice. Totodată, reducerea deficitului bugetar este necesară pentru ca autorităţile să se asigure că politica fiscală completează politica monetară restrictivă.

Mai mult, OCDE propune stabilirea unui plan credibil de consolidare fiscală pe termen mediu pentru a asigura sustenabilitatea finanţelor publice.

Cât despre finalizarea reformelor din sistemul fiscal şi din sistemul de pensii, OCDE a precizat că îmbătrânirea populaţiei va îngreuna finanţarea sistemului de pensii publice fără reforme care să încurajeze românii să muncească mai mult.

„Reformele trebuie continuate pentru a restrânge în timp opţiunile de pensionare anticipată şi pentru a creşte vârsta de pensie, cu evoluţii pozitive în ceea ce priveşte speranţa de viaţă, în conformitate cu noile legi”, se arată în studiu.

OCDE atrage atenţia că veniturile fiscale sunt prea scăzute pentru a finanţa cheltuielile guvernamentale actuale, folosirea excesivă a cotelor scăzute erodează baza de calcul a TVA iar impozitele pe venit ale României sunt denaturate şi scutesc mulţi angajaţi.

”Un progres mai rapid în modernizarea administraţiei fiscale ar duce la sporirea conformităţii iar consolidarea aplicării reglementărilor fiscale ar reduce frauda şi evaziunea fiscală. În plus, organizaţia recomandă lărgirea bazei de calcul a taxei pe valoarea adăugată prin aplicarea mai uniformă a cotei standard şi renunţarea la scutirile sectoriale în cazul impozitului pe venit.

Pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri, autorităţile trebuie să se asigure că regulile consolidate de guvernanţă corporativă a întreprinderilor de stat sunt implementate şi monitorizate în mod corespunzător, în condiţiile în care noile legi întăresc cadrul de guvernanţă corporativă pentru întreprinderile de stat. Respectarea regulilor anterioare a fost slabă şi supravegherea inadecvată, riscând gestionarea defectuoasă a resurselor publice”, a transmis OCDE.

Instituția atrage atenția că schimbările frecvente de politici, adesea prin intermediul unor proceduri legislative circumscrise, adaugă riscuri la adresa investiţiilor. În pofida progreselor în reducerea numărului lor total, ordonanţele de urgenţă continuă să fie utilizate pentru schimbări majore de politici. OCDE consideră că trebuie continuată reducerea utilizării ordonanţelor de urgenţă şi respectate angajamentele de sistematizare a evaluărilor impactului politicilor.

Mai mult, nouă Bancă de Investiţii şi Dezvoltare va furniza credite micilor firme care nu pot accesa împrumuturi bancare. Scheme de credit de stat înregistrează rezultate mixte la nivel internaţional.

Oficialii OCDE consideră că trebuie consolidate schemele actuale de credit pentru întreprinderi mici înainte de începerea activităţii Băncii de Investiţii şi Dezvoltare, iar autorităţile trebuie să se asigure că instituţia este susţinută de o bună guvernare şi este evaluată în mod regulat.

„Deşi s-au înregistrat progrese în combaterea acesteia, corupţia în legislativ rămâne o problemă. Resursele pentru investigarea şi urmărirea penală în cazul corupţiei au crescut, dar nu sunt încă suficiente. Trebuie continuată politica de eliminare a corupţiei, inclusiv prin reguli privind lobby-ul membrilor Parlamentului, precum şi prin consolidarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, prin soluţionarea deficitului de personal”, se arată în studiu.

Citește și Marcel Ciolacu anunță decizia susținută de clasa politică în 2024. Delegația OCDE descinde de urgență în România

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult