- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Anunț de ultimă oră din partea ANPC pentru românii care vor să își cumpere o locuință! Iată cum poți să rămâi fără avansul plătit

12 Dec, 13:36 • Cornel Ghimeșan
În această perioadă, foarte mulți români vor să își achiziționeze o locuință, motiv pentru care Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a propus o serie de recomandări de care oameni trebuie să țină cont.
Anunț de ultimă oră din partea ANPC pentru românii care vor să își cumpere o locuință! Iată cum poți să rămâi fără avansul plătit

Anunț de ultimă oră din partea ANPC pentru românii care vor să își cumpere o locuință! Astfel, atunci când vor să își achiziționeze o locuință nouă românii trebuie să țină cont de câteva reguli de aur.

Citește și Posibilitatea unei burse imobiliare în România. Locuințele din România vor „beneficia” de creșteri ireale în perioada ce urmează!

Anunț de ultimă oră din partea ANPC pentru românii care vor să își cumpere o locuință!

Potrivit reprezentanților Protecției Consumatorilor, la încheierea unei promisiuni de vânzare, cumpărătorii de locuințe trebuie să ceară un extras de carte funciară. Documentul conține informații cu privire la eventualele sarcini care grevează imobilul. În plus, arată ANPC, promisiunea de vânzare poate fi notată în cartea funciară, cu acordul părților. Acest lucru îl va împiedica pe vânzător să încerce să vândă locuința altcuiva, scrie evz.ro. 

„Dacă aveți în vedere să achitați prețul în urma contractării unui credit ipotecar, recomandăm să luați legătura cu o instituție bancară și să verificați mai întâi dacă vă încadrați să obțineți o astfel de finanțare, întrucât nu toți dezvoltatorii sunt dispuși să vă restituie avansul achitat, dacă banca alege să nu vă finanțeze”, spun reprezentanții ANPC.

De asemenea, un alt lucru extrem de important de care un viitor cumpărător ar trebui să țină cont este legat de utilități. Mai mult, înainte de achiziție este bine să se verifice existența branșamentelor la apă, electricitate sau gaze. În acest sens, Protecția Consumatorului recomandă verificarea Cărții Tehnice a imobilului, document în care apar detalii tehnice de execuție, materialele utilizate, nivelul de calitate etc.

În același timp, ANPC le recomandă românilor verificarea clasificării imobilului din punct de vedere al eficienței energetice. Aceste informații pot fi obținute din mențiunile cuprinse în certificatul de performanță energetică a clădirilor. Documentul trebuie pus la dispoziție înainte de achiziție.

Oficialii ANPC subliniază că este bine de verificat garanția oferită de dezvoltator și condițiile de acordare a acesteia. Datele legate de garanție trebuie menționate clar în contractul de vânzare-cumpărare.

În viitor potențialii cumpărători sunt îndemnați de către ANPC să se informeze cu privire la eventualele costuri suplimentare care pot să nu existe în datele puse la dispoziție de dezvoltator.

Citește și Încrederea românilor în bănci a scăzut. Forma de finanțare a achizițiilor imobiliare, primul semn al schimbării în 2023

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult