- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Anunț de ultimă oră din partea șefului Casei de Pensii! Metoda prin care românii își pot calcula singuri pensia

24 Jan, 21:56 • Cornel Ghimeșan
Președintele Casei Naționale de Pensii a anunțat că românii au posibilitatea să își calculeze singuri cuantumul pensiei în 2024. Daniel Baciu a explicat cum pot oamenii să efectueze acest calcul pe cont propriu astfel încât să poată anticipa suma pe care o vor primi în plus în luna septembrie, după recalcularea pensiilor.
Anunț de ultimă oră din partea șefului Casei de Pensii! Metoda prin care românii își pot calcula singuri pensia

Metoda prin care românii își pot calcula singuri pensia. Începând din septembrie, foarte mulți români vor primi în plus la pensie chiar și 2.000 de lei pe lună. Cu toate acestea, 1,6 milioane de oameni nu vor primi nici o majorare, după ce va fi aplicată noua formulă din Legea pensiilor.

Citește și Marcel Ciolacu vrea reforme după discuțiile cu reprezentanții MAI: „Nu putem, tot bugetul, 93%, să fie direcţionat către pensii şi salarii”

Metoda prin care românii își pot calcula singuri pensia

Recent, șeful Casei de Pensii a explicat în detaliu noua formulă de calcul și a dat exemplul unui bărbat care a fost lăcătuș la o fabrică din industria textilă și are 36 de ani, o lună și 26 de zile stagiu contributiv în sistemul public de Pensii și încă 9 ani și patru luni, perioadă asimilată care cumulează stagiul militar, dar și studii superioare pentru care se acordă 0,25 de puncte pentru fiecare an, scrie Româniatv.net.

Aceste puncte de stabilitate reprezintă, de fapt, un bonus, o bonificație pentru anii lucrați peste perioada de cotizare a subliniat Daniel Baciu

Astfel, potrivit șefului Casei Naționale de Pensii, pentru acest plan total de cotizare de 45 de ani, bărbatul primește 40 de puncte exclusiv pe contributivitate.

”Pe lângă acestea, o să adunăm și acele puncte de stabilitate. Și avem: între 25 și 30 de ani de contributivitate avem 0,5 puncte pentru fiecare an x 5 este egal cu 2,5 puncte. Pentru perioada între 30 și 35 de ani, avem 0,75 puncte pentru fiecare an, este vorba, aici, de 5 ani, de unde rezultă 3,75 de puncte.

Mai are un an în plus. Adică pentru tot ce depășește 35 de ani de contributivitate, se adaugă câte un punct în plus. El având 36 de ani, mai adăugăm un punct. Pentru cei 9 ani și patru luni perioade asimiliate, se dau 0,25 de puncte, de unde rezultă alte 2,25 puncte.

Puncte de stabilitate

Dacă adunăm aceste puncte de stabilitate ne dau 9,5 puncte de stabilitate. Total puncte contributive calculate efectiv pe principiul de contributivitate 40,17296 la care se adaugă și cele 9,5 puncte de stabilitate, rezultă 49,67296. Acesta este numărul total de puncte, calculat conform noii reguli din Legea 360/2023, care va intra în vigoare la 1 septembrie 2024.

Acest număr total de puncte se înmulțește cu valoarea punctului de referință care va avea valoarea de 81 începând cu 1 septembrie 2024, și ne dă 4.024 de lei. Pensia lui actuală în plată este de 2.634 de lei. Va fi o creștere de 65%”, a declarat șeful Casei de Pensii.

Mai mult, șeful Casei de Pensii a ținut să precizeze că în bugetul pe anul acesta există sumele clar prevăzute ”atât pentru indexarea care a avut loc la 1 ianuarie 2024, de 13,8%, iar aici vorbim despre 15 miliarde de lei în plus față de ce s-a plătit anul trecut, cât și pentru recalcularea pentru cele patru luni – septembrie, octombrie, noiembrie și decembrie -, unde avem alocate 10 miliarde suplimentar pentru acest proces de recalculare. Deci, avem bani și pentru recalculare”, a conchis Daniel Baciu.

Citește și Românii care au lucrat în străinătate pot lua pensii de până la 3.000 de EURO! Cum pot intra în posesia indemnizațiilor meritate

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult