- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Anunț de ultimă pentru românii care stau la bloc! Câți bani vor primi drept compensație dacă se oprește căldura și apa caldă în sistem centralizat

06 Oct, 15:06 • Cornel Ghimeșan
Autoritățile iau în calcul posibilitatea ca operatorii de sisteme publice centralizate de alimentare cu căldură și apă caldă să datoreze compensații clienților lor, dar și producătorilor care le livrează agent termic.
Anunț de ultimă pentru românii care stau la bloc! Câți bani vor primi drept compensație dacă se oprește căldura și apa caldă în sistem centralizat

Câți bani vor primi drept compensație dacă se oprește căldura și apa caldă în sistem centralizat. Potrivit unui proiect de act normativ  analizat de Profit.ro, acest lucru va fi posibil dacă vor depăși un număr maxim anual de întreruperi accidentale ale funcționării sistemelor, precum și un număr maxim anual de ore de prelungire, peste duratele anunțate, a întreruperilor programate.

Citește și Sebastian Burduja îi declară război lui Nicușor Dan, după ce un milion de bucureșteni riscă să rămână fără căldură şi apă caldă la iarnă. „Dacă administrația nu e în stare, preluăm noi sistemul”

Câți bani vor primi drept compensație dacă se oprește căldura și apa caldă în sistem centralizat

Cu toate acestea, draftul de act normativ prevede printre altele că,  după intrarea sa în vigoare, primăriile care îi controlează pe operatori și care au în derulare sau prevăzute în strategia locală de alimentare cu energie termică unul sau mai multe proiecte de investiții pentru modernizarea, reabilitarea, retehnologizarea și/sau extinderea sistemelor,  vor putea stabili o perioadă de tranziție în aplicarea prevederilor Standardului, perioadă care nu va putea depăși data limită de finalizare a proiectelor și în care autoritățile locale vor stabili ele nivelurile de performanță în care trebuie să se încadreze operatorii, în funcție de starea sistemelor, și la depășirea cărora vor datora compensații.

Totodată, acest draft prevede clar că operatorii vor avea dreptul la cel mult patru întreruperi accidentale pe an/utilizator/producător ale serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat (SPAET).

″În cazul în care numărul de întreruperi neprogramate/accidentale ale SPAET depășește nivelul garantat (…), pentru fiecare întrerupere suplimentară, operatorul SPAET va plăti fiecărui utilizator/producător cu care are încheiat contract și care a fost afectat o compensație egală cu 1% din valoarea ultimei facturi de energie termică emise pentru, respectiv de către respectivul utilizator/producător″, se stipulează în draftul de act normativ.

Foarte important de precizat este faptul că pragul permis de depășire a duratelor întreruperilor programate va fi de maximum 250 de ore an/utilizator/producător.

″În cazul în care durata suplimentară a întreruperilor programate ale SPAET depășește nivelul garantat(…), pentru fiecare oră suplimentară, operatorul SPAET va plăti fiecărui utilizator/producător cu care are încheiat contract și care a fost afectat o compensație egală cu 0,03% din valoarea ultimei facturi de energie termică emise pentru, respectiv de către respectivul utilizator/producător″, mai scrie în proiect.

Din punct de vedere al necesității de plată a compensațiilor menționate, trimestrial operatorii vor fi obligați să analizeze situația fiecărui contract.

Potrivit documentului, aceștia vor datora compensații și pentru întârzieri în emiterea avizelor tehnice de branșare (maxim 60 de zile lucrătoare, compensație de 250 lei, plus 25 lei pentru fiecare zi de întârziere), depășiri ale numărului maxim admis de ore de funcționare a sistemelor cu cel puțin un parametru al agentului termic livrat în afara limitelor prevăzute de contracte (maxim 250 ore pe an, compensație de 0,1% din ultima factură pentru fiecare oră suplimentară), întârzieri în repararea sau înlocuirea contoarelor defecte (maxim 10 zile lucrătoare, compensație de 30 de lei pentru fiecare zi de întârziere) și… întârzieri la plata compensațiilor (maxim 60 de zile lucrătoare, compensație de 10 lei pentru fiecare zi de întârziere).

Mai mult, operatorii vor plăti despăgubiri pentru deteriorarea unor construcții, dacă aceasta s-a produs din cauza întreținerii/funcționării necorespunzătoare a instalațiilor/echipamentelor SACET aflate în vecinătatea respectivelor construcții, precum și pentru deteriorarea unor spații/instalații ale utilizatorilor din portofoliul său din cauza neasigurării, în punctele de delimitare, a parametrilor agentului termic conform clauzelor din contractele încheiate.

În localitățile unde sunt în derulare proiecte de investiții în îmbunătățirea sistemelor centralizate de încălzire, până la finalizarea acestora, operatorilor nu li se vor aplica nivelurile de performanță menționate în proiect, ci primăriile vor putea aproba niveluri tranzitorii anuale, ținând cont de starea tehnică a instalațiilor și de dimensiunea sistemelor, precum și în funcție de investițiile finalizate în anul anterior. Iar pe perioada de tranziție, operatorii vor datora compensații clienților și producătorilor de agent termic la neîncadrarea în nivelurile de performanță tranzitorii care vor fi stabilite de autoritățile locale și nu în cele prevăzute de prezentul proiect de Standard.

″Plata compensațiilor se poate face, după caz, prin luarea în considerare a sumelor corespunzătoare în facturile emise conform contractelor încheiate de operatorul SPAET cu solicitanții. Pentru plata despăgubirilor, operatorul SPAET poate conveni cu solicitanții termene și condiții specifice de plată, conform procedurii specifice. Orice litigiu privind respingerea/nesoluționarea de către operatorul SPAET a unei cereri pentru acordarea de compensații/despăgubiri conform prezentului Standard sau privind nerespectarea termenelor/condițiilor de plată a unei compensații/despăgubiri se supune soluționării instanțelor judecătorești competente″, mai stipulează documentul.

Citește și Nicuşor Dan face marele anunţ pentru locuitorii capitalei: „În doi-trei ani, căldura şi apa caldă nu vor mai fi o preocupare pentru bucureşteni”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult