- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Apare un nou drum de mare viteză lângă Marea Neagră. Pe unde va trece și cum va arăta Autostrada Litoralului

23 Apr, 23:55 • Adrian Popovici
Documentele necesare pentru Autostrada Litoralului au fost trimise către Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP), transmite CNAIR.

CNAIR a trimis spre aprobare la ANAP licitația pentru „Autostrada Litoralului”, o autostradă de 30 de kilometri care va conecta și localitatea 23 August de-a lungul DN 39, în sudul Litoralului, a transmis ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. După ce caietul de sarcini va fi validat de către Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP), contractul va fi publicat în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice), proces care poate dura și 2-3 săptămâni, transmite Economedia.

Trebuie precizat că înainte de acest anunț, în luna februarie, Guvernul a avizat indicatorii pentru Autostrada Litoralului, un proiect conceput pentru a evita traficul aglomerat din stațiunea Eforie Nord, unde în timpul verii se formează cele mai mari blocaje.

Costul estimat pentru Autostrada Litoralului este de aproape un miliard de euro, datorită incluziunii unor lucrări complexe și de construcția unui pasaj peste Canalul Dunăre-Marea Neagră, cu o lungime de 330 de metri.

Apare o nouă autostradă, pe litoral. Pe unde va trece și cum va arăta Autostrada Litoralului
Apare o nouă autostradă, pe litoral. Pe unde va trece și cum va arăta Autostrada Litoralului

Te-ar putea interesa și: Autostrada Sibiu-Pitești. Constructorul nu a depus la timp proiectul tehnic pentru lotul 3. Cum evoluează lucrările?

Anunțul făcut de Sorin Grindeanu despre Autostrada Litoralului

„CNAIR a transmis, astăzi, la ANAP documentația de atribuire a contractului pentru proiectarea și execuția acestei autostrăzi, care prevede o perioadă de realizare de 48 de luni (12 luni proiectare și 36 de luni execuție). Noua autostradă va asigura, prin nodul Cumpăna, legătura Autostrăzii București-Constanța (A2) și a Centurii Constanța (A4), cu sudul litoralului românesc (în apropiere de Mangalia) și va reprezenta o alternativă modernă la DN 39 (drum național foarte aglomerat în perioada sezonului estival). Traseul Alternativei Techirghiol (n.r. Autostrada Litoralului) va facilita accesul la localitățile Agigea, Topraisar, Techirghiol, Eforie, Tuzla, 23 August”, a declarat Sorin Grindeanu.

Autostrada Litoralului va avea o lungime totală de 30,59 km și două benzi de circulație pe sens. După cum a transmis Grindeanu, autostrada va include 31 de structuri, printre care se numără poduri, pasaje și un nou pod peste Canalul Dunăre-Marea Neagră. În plus, va dispune de spații de servicii și parcări atât pe partea stângă, cât și pe cea dreaptă a drumului, precum și un Centru de Întreținere și Coordonare. Pentru a facilita accesul și circulația, vor fi construite cinci noduri rutiere strategice.

„Autostrada de Centură a Constanței A 4, din zona localității Cumpăna și comuna 23 August, la intersecția cu DN39B, scurtând astfel timpul de deplasare prin creșterea vitezei de călătorie. Valoarea totală a proiectului este de 1,15 miliarde de euro cu TVA, asigurată din fonduri externe nerambursabile”, a transmis secretarul de stat Ionel Scrioșteanu despre Autostrada Litoralului.

Citește și: Autostrada Lugoj-Deva. Au început lucrările la drumurile din secțiunea lipsă de pe A1