- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ARF a aprobat sumele plătite operatorilor de transport feroviar în 2024. Acestea variază între 26-33 de lei/km 

02 Mar, 17:05 • Fundeanu Madalina
ARF a aprobat sumele plătite operatorilor de transport feroviar în 2024. Iată care sunt cei 6 operatori vizați.
ARF a aprobat sumele plătite operatorilor de transport feroviar în 2024. Acestea variază între 26-33 de lei/km 

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a aprobat recent actele adiționale nr. 4 la Contractele de servicii publice încheiate cu cei 6 operatori de transport feroviar (OTF), conform Capital.ro.

ARF a aprobat sumele plătite operatorilor de transport feroviar în 2024

Sunt vizați următorii 6 operatori:

  • SNTFC „CFR Călători” S.A.;
  • Interregional Călători S.R.L.;
  • Softrans S.R.L.;
  • Transferoviar Călători S.A.;
  • Regio Călători S.R.L;
  • Astra Trans Carpatic S.R.L.

Adoptarea prezentelor acte adiționale este impusă de legislația națională. Decizia a venit după aprobarea bugetului anual al instituției, în vederea asigurării continuității prestării serviciilor publice de transport feroviar de călători, potrivit unui comunicat.

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF)  informează că sumele plătite operatorilor variază între 26 de lei/km (Astra TransCarpatic) și 33 de lei/km (CFR Călători).

Procedura a implicat atât respectarea normelor privind transparența decizională, cât și a celor privind aprobarea ajutoarelor de stat pentru companii. Pașii au fost finalizați la data de 28 februarie 2024.

Citește și: Dubla cetățenie pentru românii din Spania va deveni realitate în curând. Marcel Ciolacu a stabilit ultimele detalii la întâlnirea cu prim-ministrul spaniol 

ARF, operatori transport feroviar
ARF, operatori transport feroviar

Semnarea actelor adiționale nr. 4 a fost determinată de doi factori:

  1. adoptarea Legii nr. 421 din 28 decembrie 2023 a bugetului de stat pe anul 2024;
  2. aprobarea de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI), a bugetului ARF.

Cele mai importante modificări ale CSP 2022 – 2032 sunt următoarele:

  • actualizarea valorii Sprijinului Public Total (SPT), asigurat de la bugetul de stat, ca plată a serviciilor publice pentru anul 2024, SPT fiind compus din valoarea compensației preliminată totală pentru anul 2024 și din valoarea facilităților de călătorie;
  • modificarea cuantumului compensației preliminate unitare/tren-km, aferentă anului 2024.

Integrarea companiilor de transport feroviar într-o platformă de unde se pot cumpăra online bilete

Pe de altă parte, Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a anunțat anterior integrarea tuturor companiilor de transport feroviar într-o platformă de unde se pot cumpăra online bilete de tren. Este vorba despre bilete.infofer.ro

Pe acest site se pot vedea toate trenurile existente pentru o destinație și se poate cumpăra bilet la orice companie feroviară. Odată selectată ruta și ora dorită din lista de curse existente, platforma conduce pe site-ul companiei selectate, de unde pot fi cumpărate bilete.

Astfel, călătorii nu mai sunt nevoiți să consulte mai multe platforme simultan. În momentul de față, se pot cumpăra bilete la trenurile CFR Călători, Interregional Călători și Transferoviar. Totuși, sunt disponibile și informații despre trenurile Astra Trans Carpatic, Regio Călători și Softrans.

Vezi și: Lupta împotriva frigului din casele bucureștenilor continuă. Vor fi achiziționate 20 de minicentrale termice care vor furniza apă caldă și căldură