- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Când vor scădea prețurile în România? Ministrul Finanțelor are răspunsul „În acest moment suntem mult mai stabil”

05 Mar, 11:20 • Bumbeneci Diana
Ministrul Finanțelor a făcut noi declarații legate de inflația din România, dar și despre prețurile din țară. Oficialul susține că la final de an vom avea o cifră de maxim 8 la sută.
Când vor scădea prețurile în România? Ministrul Finanțelor are răspunsul „În acest moment suntem mult mai stabil”

Ministrul Finanțelor a făcut noi declarații legate de inflația din România. Până la finalul anului 2023 ne vom putea bucura de o cifra de maxim 8 la sută, anunță Antena3.

Când vor scădea prețurile în România

Ministrul Finanţelor Adrian Câciu a anunţat că la finalului acestui an inflaţia în România va fi cu o singură cifră, estimând că ar putea ajunge la 8%. Ministrul a fost întrebat, sâmbătă, la Antena 3, cât va ajunge inflaţia și ce se întâmplă cu prețurile din țară.

„În privinţa inflaţiei, îmi păstrez prudenţa de a spune că la final de an vom avea o cifră. Unii spun că de la jumătatea anului, eu vreau să fiu mai prudent în această situaţie. Aş putea spune chiar sub 9%, cam 8%. De ce vă spun că sunt mai prudent? Pentru că formarea brută de capital fix pe care ne vom construi consumul în acest an şi cererea agregată care este formată şi din consum guvernamental, şi din consum privat, investiţii private se face după seama importurilor şi atunci aş fi prudent”, a declarat Adrian Câciu.

Adrian Câciu, despre prețurile din România
Adrian Câciu, despre prețurile din România

Oficialul de la Ministerul Finanțelor a mai explicat în declarațiile sale și că finanţele publice stau mai bine ca în perioada similară a anului trecut. Conform lui Câciu, România are mai mulţi bani decât se crede.

Ai mai putea citi: Este oficial! Sute de mii de pensionari primesc bani în plus la pensie

„Finanţele publice stau mai bine decât stăteau în februarie sau martie anul trecut, pentru că între timp am realizat ceea ce înseamnă stabilitatea financiară. Veneam după doi ani de pandemie, veneam după ani în care nu s-a acţionat foarte puternic pe zona de reducere a deficitelor. Reducerea deficitelor a început în 2021, dar încă se resimţea un deficit foarte mare, costuri foarte mari şi presiuni foarte mari, pieţele financiare se uitau destul de îngrijorate la România.

În acest moment suntem mult mai stabili, încrederea investitorilor există, asta se vede şi în rezultatele din 2022 în care nu numai partea de finanţare a fost una care a fost suficientă, dar şi partea de investiţii străine directe, care e un indicator care îţi arată ce şi cum se uită străini la economia românească. România are mult mai mulţi bani decât se crede, a nu se înţelege că este un sac fără fund şi că putem face ce vrem cu ei. Avem banii europeni care sunt la dispoziţia, sunt banii din PNRR, sunt banii pe care îi avem încă de cheltuit, aproape 10 miliarde de euro care sunt din exerciţiul 2014 – 2020, este bufferul pe care l-am crescut la Ministerul de Finanţe”, a explicat ministrul Finanţelor.

Citește și: Peste 120.000 de bilete pentru tratament balnear au fost aprobate de Guvern. Când vor fi distribuite și la cine ar putea ajunge

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult