- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce poți face în cazul în care nu-ți poți achita ratele la creditul bancar. Cele 3 strategii salvatoare care te pot ajuta să eviți consecințele

18 Sep, 21:17 • Bocioacă Bianca
Evenimentele neprevăzute pot duce la imposibilitatea achitării ratelor la creditul bancar, însă există soluții care vă pot feri de consecințele neplăcute.
Ce poți face în cazul în care nu-ți poți achita ratele la creditul bancar. Cele 3 strategii salvatoare care te pot ajuta să eviți consecințele

Ce să faci când nu poți achita ratele la creditul bancar. Evenimentele neprevăzute, precum concedierea sau apariția unor cheltuieli neașteptate, te pot împiedica să să îți îndeplinești obligațiile financiare, lucru care poate duce la creșterea dobânzii și a gradului de îndatorare.

Citește și: Ce trebuie să facă românii care au dat avans, dar nu mai pot lua creditul bancar pentru o locuință

În astfel de situații, primul și cel mai importnat pas este să discutați cu banca. Iată ce sugestii are Anca Nuțiu, director executiv retail la BRD, pentru persoanele care se confruntă cu o situație de acest fel.

Ce să faci când nu-ți poți plăti ratele la creditul bancar

„Primul lucru și cel mai important, când ești într-o situație, ori evidentă (m-a anunțat angajatorul că intrăm în șomaj tehnic), ori astfel de situație (văd că îmi tot crește rata), este să mergi și să contactezi banca de la care ai creditul. De aceea se spune că ei sunt specialiști. Și, stând de vorbă cu tine, să te ajute cu soluția cea mai potrivită”, 

spune expertul, potrivit monden.ro.

În astfel de cazuri, în general, băncile sunt dispuse să colaboreze cu clientul pentru a găsi o soluție convenabilă, deoarece și pentru ele este de interes să păstreze relația contractuală în cele mai bune condiții.

„Nicio bancă nu își dorește să aibă clienți rău platnici, nu-și dorește să aibă credite neperformante și nu își dorește să execute garanții”, a mai explicat Anca Nuțiu.

Citește și: Schimbare șocantă în industria bancară! Creditele cu cele mai ieftine dobânzi! Cât de mult au scăzut ratele românilor

În funcție de situația clientului, băncile pot oferi următoarel soluții:

  1. Amânarea la plată a ratelor pentru o perioadă determinată;
  2. Trecerea de la indicele ROBOR la indicele IRCC;
  3. Opțiunea de a schimba structura de dobândăm trecând de la dobândă variabilă la dobândă fixă.

În cazul în care banca nu răspunde într-un interval de 30 de zile sau dacă soluțiile oferite nu sunt convenabile, o alternativă este CSALB (Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar), o instituție independentă care oferă servicii gratuite pentru rezolvarea litigiilor între condumatori și bănci.

După depunerea unei cereri, un conciliator profesionist și independent va interveni în încercarea de a găsi o soluție acceptabilă pentru ambele părți.