- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce se întâmplă cu impozitarea progresivă în 2024? Anunțul făcut de Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene

04 Mar, 19:47 • Adrian Popovici
Adrian Câciu, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a subliniat că dezbaterea între cota unică și impozitarea progresivă este una falsă. Politicianul social-democrat a adăugat că în coaliția de guvernare nu există nicio discuție cu privire la adoptarea impozitării progresive.
Ce se întâmplă cu impozitarea progresivă în 2024? Anunțul făcut de Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a subliniat că dezbaterea privind cota unică versus impozitarea progresivă este falsă și este orchestrată pentru a „neutraliza și anihila”. Politicianul social-democrat a precizat că în coaliția de guvernare nu se poartă discuții în legătură cu trecerea la impozitarea progresivă, transmite News.ro.

„Dezbaterea aceasta poate va avea loc doar în momentul în care vom avea digitalizarea ANAF, în rest este un subiect fals. Încă o dată, nu se pune în acest moment în discuţie, n-a fost o dezbatere în coaliţie. Trebuie să vă uitaţi ce atacuri erau probabil pe partidul respectiv, atacuri pe care au vrut să le anihileze, neutralizeze. Acest subiect privind impozitarea progresivă nu este în discuţie”, a explicat Adrian Câciu.

 

În spațiul public au apărut mai multe discuții despre impozitarea progresivă. Foto arhivă
În spațiul public au apărut mai multe discuții despre impozitarea progresivă. Foto arhivă

Ce spune Adrian Câciu despre impozitarea progresivă?

Adrian Câciu a subliniat că discuția despre impozitarea progresivă este inutilă în contextul actual. El a exprimat frustrarea față de faptul că, în timp ce legea bugetului de stat nu prevedea creșteri de taxe și impozite pentru anul 2024, se discută deja despre acest subiect. El a sugerat că această dezbatere ar putea fi purtată doar în scopuri politice și electorale. Mai mult decât atât, el a fost ferm în a afirma că în coaliția de guvernare nu există nicio discuție privind tranziția către un sistem de impozitare progresivă.

Haideţi să înţelegem, e pentru prima oară în istorie când în legea bugetului de stat ai o prevedere că nu creşti taxe şi impozite în 2024. Păi abia am pus în aplicare, suntem în a doua lună de punere în aplicare a legii, iar venim şi discutăm despre taxe? Doar aşa ca să avem un subiect de campanie? Dacă acesta este subiectul de campanie electorală, Ok, nu e nicio problemă. Vă spun clar – nu există o discuţie în coaliţia de guvernare pe trecerea la impozitarea progresivă”, a conchis Câciu.

Trebuie precizat, după cum a explicat și Adrian Câciu, în spațiul public au fost mai multe discuții despre impozitarea progresivă, fiind propuse mai multe variante și abordări. Recent, chiar și Marcel Boloș, ministrul Finanțelor a vorbit pe această temă.

„Am spus, fără să intru în contradicție nici cu domnul prim-ministru și nici cu doctrinele celor două partide, că în impozitarea progresivă face sens în momentele în care populația are un anumit nivel de trai, care permite impozitarea progresivă.

Impozitarea progresivă înseamnă să iei mai mulți bani din buzunar la oameni, e adevărat că la cei cu venituri mici mai puțin, la cei cu venituri mari iei mai mult, dar tot iei bani. Din această perspectivă a impozitării progresive, sigur cota unică, am beneficiat cu toții de ea, am văzut că are această neutralitate în ceea ce privește munca și, dacă vreți, ca și factor de impulsionare fiscal și ca și modalitate de a impulsiona forța de muncă.

Totuși, așa cum am precizat, cota unică este cea de care am beneficiat cu toții și cred că în continuare ne-o dorim cu toții. Altminteri, PNL a și precizat că este linie roșie pentru ceea ce înseamnă cota unică și o susține în continuare. Sigur, susțin cota unică”, a declarat Boloș atunci când a fost întrebat despre impozitarea progresivă la Digi 24.

Citește și: Premierul Ciolacu redeschide discuția despre impozitarea progresivă a veniturilor: Vrem impozitarea unică, care nu mai există nicăieri?