- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cel mai bine plătite meserii din România în 2023. Domeniul care îți aduce un venit mediu lunar de aproximativ 10.000 de euro

13 Sep, 12:46 • Bocioacă Bianca
Salariul minim brut în România este de 3.000 de lei, iar peste 1,5 milioane de români îl câștigă. Cu toate astea, există și meserii care sunt remunerate cu mii de euro pe lună.
Cel mai bine plătite meserii din România în 2023. Domeniul care îți aduce un venit mediu lunar de aproximativ 10.000 de euro

Cel mai bine plătite meserii sunt cele cu tradiție, precum cea de medic sau de avocat, dar sunt și locuri de muncă recent apărute care pot aduce salarii peste medie, cum ar fi cele din domeniul IT.

„În ultimele decenii, piața muncii din România s-a dezvoltat semnificativ, oferind oportunități de carieră și salarii competitive. Cu toate acestea, este important să menționăm că țara noastră este încă în proces de recuperare din perioada comunistă, iar în comparație cu alte țări europene, nivelul salariilor rămâne inferior. Cu toate acestea, există câteva domenii care oferă cele mai bine plătite joburi în România”, a declarat Sorina Faier, specialist în resurse umane, pentru ziare.com.

Citește și: Românii pot câștiga 5.000 de euro lunar pentru acest job. În ce țară este atât de apreciată una dintre cele mai vechi meserii

Topul celor mai bine plătite meserii

Medic

Este foarte bine cunoscut faptul că în domeniul medical salariile sunt destul de ridicate, datorită importanței și complexității acestei meserii. Medicii specializați, cum ar fi cardiologii sau chirurgii, câștigă în medie circa 10.000 de euro pe lună.

Avocat

Avocatura este un domeniu bine plătit în românia. Sarcinile și responsabilitățile le aduc avocaților cu un minimum de 10 ani de experiență un salariu mediu de aproximativ 5.000 de euro/lună.

IT Manager

Domeniul IT se află în plin expansiune, specialiștii din domeniu bucurându-se de salarii competitive IT managerii pot câștiga în jur 6.500 de euro pe lună dacă lucrează într-o companie mare și coordonează mai multe departamente.

Inginer în domeniul petrolului și gazelor

Acest domeniu oferă un salariu ridicat datorită complexității și riscurilor implicate. Inginerii din domeniul petrolului și gazelor pot câștiga în medie aproximativ 5.500 de euro pe lună, în cazul angajaților care lucrează pe platformele petroliere.

Director de vânzări

Personaele care ocupă acest post pot câștigan jur de 5.000 de euro pe lună. Salariul este format de regulă din partea fixă și bonus în funcție de realizări și target.

Pilot

Pilotul este una dintre cele mai bine plătite meserii datorită complexității și responsabilității acestuia. Salariul mediu al unui pilot în România variază între 4.000 și 6.000 de euro pe lună.

Manager de proiect

Managerii de proiect sunt căutați în diferite industrii și sunt responabili de coordonarea și implementarea proiectelor. Această poziție aduce un salariu mediu de aproximativ 4.500 de euro pe lună.

Specialist în resurse umane

Acest domeniu are o importanță crescută în mediul de afaceri în România. Un director de Resurse Umane poate câștiga în jur de 4.000 de euro pe lună.

Arhitect

Datorită creșterii industriei de construcții și a proiectelor imobiliare, arhitecții sunt din ce în ce mai căutați. Cei cu experiență pot câștiga aproximativ 3.500 de euro pe lună.

Citește și: TOP cele mai stresante meserii pentru români: ”Presiunea de a lua decizii vitale poate fi absolut copleșitoare”

„Este important de menționat că aceste salarii sunt medii și pot varia în funcție de nivelul de experiență, regiunea și dimensiunea companiilor pentru care lucrează.

Cu toate că nivelul salariilor în România rămâne relativ scăzut în comparație cu alte țări europene, este îmbucurător să vedem că există domenii în care angajații pot câștiga salarii competitive. Cu timpul și cu dezvoltarea economică, putem anticipa o creștere a nivelului de trai și o îmbunătățire a salariilor în întreaga țară”, a adăugat Sorina Faier.