- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cele mai importante modificări propuse de Guvern cu privire la CASS. Cum vor fi afectați românii

02 Aug, 21:14 • Cornel Ghimeșan
Ministerul Finanțelor lucrează în prezent la un proiect de Ordonanță Guvernamentală prin care să fie moficate contribuțiile la sănătate (CASS). Care sunt principalele schimbări și cum vor fi afectați români de acestea.
Cele mai importante modificări propuse de Guvern cu privire la CASS. Cum vor fi afectați românii

Ministerul Finanțelor lucrează la un proiet de OG prin care să fie aduse o serie de modificări fiscale în ceea ce privește contribuția la sănătate (CASS). Proiectul a fost consultat de avocatnet.ro și a explicat care sunt cele mai mari schimbări și cum vor fi românii afectați de acestea. Se pare că vor fi aduse modificări și în ceea ce privește contribuțiile plătite de persoanele care obțin venituri salariale, cât și cei care obțin venituri independente.

Citește și: Cine sunt românii scutiți de la contribuțiile CASS. Plata este făcută din banii statului

Proiectul de Ordonanță Guvernamentală este încă în lucru în acest moment, așadar măsurile cuprinse în acest document ar putea suferi modificări până să ajungă în forma care va fi pusă în dezbatere publică. Până la acest moment acestea sunt cele mai importante măsuri din sfera CASS pe care le propun autoritățile.

Care sunt principalele modificări cu privire la CASS

În primul rând, una dintre măsuri face referire la salariații care activează în domeniul construcțiilor și în domeniul agroalimentar. Aceste categorii nu vor mai fi „iertate” de plata CASS, astfel încât angajatorii vor trebui să achite pentru ei contribuția începând cu veniturile aferente lunii septembrie 2023. În mod normal, scutirea de această taxă ar trebui să se aplice până la finalul anului 2028.

O altă modificare importantă pentru salariați este cea care se referă la tichetele de masă și a voucherelor de vacanță, pentru care urmează să se datoreze inclusiv CASS. În momentul de față, angajatorii care acordă aceste beneficii nu trebuie să achite taxa. Măsura se va aplica începând cu veniturile aferente lunii septembrie 2023.

Tot cu privire la CASS mai este propusă o măsură care este adresată lucrătorilor independenți. Concret, PFA-urile care obțin venituri independente vor fi nevoite să achite CASS indiferent de nivelul veniturilor pe care le obțin. Asta spre deosebire de situația actuală în care CASS se plătește numai dacă veniturile independente ating echivalentul a șase salarii minime brute pe țară. În acest fel, autoritățile vor să pună salariații și lucrătorii independenți pe picior de egalitate – cel puțin când vine vorba de asigurarea la sănătate. Schimbarea se va aplica începând cu veniturile aferente anului 2024.

Iar cea de-a patra măsură importantă vizează veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, din asocierea cu persoane juridice, din chirii, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, din investiții și din alte surse. În cazul acestora se va introduce un al patrulea plafon anual privind CASS – unul de 36 de salarii minime brute pe țară. În aceste cazuri, baza anuală de calcul a CASS va fi de 36 de salarii minime brute pe țară, dacă veniturile realizate sunt cel puțin egale cu 36 de salarii minime brute pe țară. Măsura se va aplica începând cu veniturile aferente anului 2024.

Citește și: România importă masiv lapte. Producătorii locali, uitați de marile magazine. Cum arată cifrele oficiale în 2023

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult