- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Codul Rutier 2024. Riscurile la care te supui dacă transporți animalul de companie pe locul din față al mașinii. Amendă uriașă pentru șoferii care nu respectă legea

03 Mar, 22:44 • Bocioacă Bianca
Legea pe care iubitorii de animale trebuie să o cunoască! Riscurile la care se supun șoferii care își transportă prietenul blănos pe locul din față al mașinii. Amenda este uriașă.
Codul Rutier 2024. Riscurile la care te supui dacă transporți animalul de companie pe locul din față al mașinii. Amendă uriașă pentru șoferii care nu respectă legea

Toți șoferii trebuie să știe asta! Legislația rutieră stabilește foarte clar că pe locurile din față nu au voie să stea copiii, dar nici animalele de companie.

Citește și: Codul Rutier 2024. Ce trebuie să faci dacă ți-ai pierdut permisul auto și ce pedeapsă riști dacă nu anunți autoritățile

Ce amenzi riscă șoferii care nu respectă legea

Potrivit Codului Rutier (OUG 195/2002) și Regulamentului de aplicare (HG 1.391/2006), transportul animalelor pe locurile din față este interzis, iar încălcarea acestei prevederi se sancționeaz cu amenzi prevăzute în clasa a IV-a de sancțiuni.

Șoferii riscă amenzi considerabile, cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei, în funcție de valaorea actuală a punctului de amendă, scrie Gândul.

Câți pasageri pot transporta șoferii începători

Potrivit legislației rutiere din România, șoferii începători pot transporta un număr limitat de pasageri. Nu mulți cunosc prevederile legale și, astfel, riscă să fie amendați.

Citește și: Codul Rutier 2024. Cine plătește amenda când pasagerii nu poartă centura de siguranță

Astfel, conform prevederilor din ordonanța 195/2002, Art. 53, lit. b), pct. 1, privind circulația pe drumurile publice, persoanele cu permis auto categoria B pot conduce doar un autovehicul a cărui masă totală maximă autorizată nu depășește 3.500 kg și al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8. Astfel, un șofer începător poate transporta cel mult 8 pasageri.

Doar șoferii care dețin permisul de conducere categorie D sunt autorizați să transporte un număr mai mare de pasageri decât cei cu permis de categoria B