- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Comisia Europeană a aprobat relansarea schemei de ajutor de stat IMM Plus. Când va fi acordat ajutorul de 2,5 miliarde de euro 

10 Apr, 13:00 • Fundeanu Madalina
Schema de ajutor de stat IMM PLus va fi reluată. Anunțul a fost făcut miercuri de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM.
Comisia Europeană a aprobat relansarea schemei de ajutor de stat IMM Plus. Când va fi acordat ajutorul de 2,5 miliarde de euro 

Comisia Europeană a aprobat relansarea schemei de ajutor de stat IMM Plus, în valoare de aproximativ 2,5 miliarde de euro (12,5 miliarde de lei), în conformitate cu regulile UE privind ajutorul de stat, a anunţat, miercuri, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), conform Agerpres.

Schema de ajutor de stat IMM PLus va fi reluată

Potrivit sursei menționate, Comisia Europeană a constatat că schema de ajutor de stat IMM Plus, continuatoarea Programului IMM Invest şi IMM Invest Plus, este în conformitate cu condiţiile stabilite în Cadrul temporar de criză şi tranziţie şi a concluzionat că schema de ajutor de stat reintrodusă rămâne necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia o perturbare gravă în economia unui stat membru.

FNGCIMM anunță că va implementa patru din cele şase subcomponente ale programului IMM Plus, respectiv: IMM România Plus, Construct Plus, IMM Prod Plus şi Agro Plus.

Rezultatul implementării IMM Invest şi IMM Invest Plus, în perioada 2020-2023, înseamnă aproximativ 73.000 de garanţii acordate de către FNGCIMM, în valoare de peste 47,2 miliarde de lei, ce au susţinut finanţări de peste 55 miliarde de lei, după cum a declarat Dumitru Nancu, directorul general FNGCIMM şi vicepreşedinte AECM.

„Pentru IMM Plus am primit acceptul Comisiei Europene şi pentru a majora sprijinul pentru IMM-uri şi întreprinderile cu capitalizare medie de piaţă în limita a 280.000 de euro pentru companiile din sectorul agricol, până la 335.000 de euro pentru cele din sectorul pescuitului şi acvaculturii şi până la 2,25 milioane de euro pentru companiile active în alte sectoare”, a declarat Dumitru Nancu, directorul general FNGCIMM şi vicepreşedinte AECM.

Citește și: Programul Start-Up Nation 2024. Care sunt ultimele noutăți legate de finanțarea de 250.000 de lei

IMM Plus
IMM Plus

În cadrul schemei IMM Plus, ajutorul va fi sub forma garanţiilor de stat pentru credite de investiţii şi capital de lucru şi a subvenţiilor de dobânzi şi comisioane, obiectivul fiind de a asigura lichidităţile necesare pentru companiile afectate de perturbarea economică provocată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Așadar, programul guvernamental IMM Plus menţine principalele avantaje ale programului din ediţiile trecute, respectiv:

  • credite garantate de stat, în procent de maximum 90% din valoarea finanţării acordate de băncile partenere în program;
  • valoarea maximă a creditelor poate fi de până la 10 milioane lei, iar pentru sectoarele agriculturii primare, pescuitului şi acvaculturii, valoarea maximă cumulată a finanţărilor garantate de stat nu poate depăşi 5 milioane lei;
  • garanţiile de stat se acordă pe o durată de maxim 72 de luni pentru creditele de investiţii şi 36 de luni pentru capital de lucru;
  • subvenţii de dobândă pe o perioadă de 12 luni, cu excepţia companiilor din agricultură, pescuit şi acvacultură; comisioane de risc şi administrare subvenţionate pe toată durata garanţiei.

Potrivit comunicatului, ajutorul va fi acordat cel târziu la data de 30 iunie 2024.

Mai mult de atât, în comunicat se precizează faptul că IMM Plus continuă să rămână un instrument esenţial în eforturile Guvernului de a menţine stabilitatea economică şi, pe aceeaşi linie de sprijin faţă companiile româneşti, FNGCIMM a identificat alte soluţii în plan extern, pentru a susţine finanţarea IMM-urilor cu garanţii din fonduri europene.

De curând, instituţia a finalizat cu succes demersurile necesare pentru a obţine calitatea de partener de implementare a garanţiei europene indirecte acordate de către Comisia Europeană în cadrul Programului InvestEU.

În urma parcurgerii etapei obligatorii a evaluării pe piloni, realizată de auditorul extern independent KPMG România şi agreată de departamentul de resort din cadrul Comisiei Europene, acesta se află în linie dreaptă pentru a accesa noi surse de garantare, pe care speră să le pună la dipoziţia companiilor româneşti în perioada imediat următoare.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri îşi reafirmă angajamentul de a colabora cu autorităţile române şi europene, sistemul bancar şi cu antreprenorii români pentru a asigura sprijinim pentru companiile vulnerabile să depăşească dificultăţile actuale, să susţină companiile care au planuri de dezvoltare, contribuind astfel la consolidarea şi revitalizarea mediului de afaceri din România.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.

Vezi și: Cristian Sporiș, din nou în funcția de președinte al Camerei de Comerț Americane în România. „Vom promova România ca destinație de investiții americane”