- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat de 37,6 milioane de euro României, pentru sprijinirea producătorilor de tomate și usturoi, în contextul războiului din Ucraina

21 Feb, 19:24 • Bocioacă Bianca
Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat al României, în valoare de 37,6 milioane euro (187 de milioane de lei), pentru sprijinirea producătorilor de tomate și de usturoi în contextul războiului din Ucraina.
Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat de 37,6 milioane de euro României, pentru sprijinirea producătorilor de tomate și usturoi, în contextul războiului din Ucraina

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat a României de circa 37,6 milioane de euro, destinată pentru sprijinirea producătorilor de tomate și de usturoi în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit unui comunicat de presă al Executivului european.

Schema a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar de criză și de tranziție pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 9 martie 2023 și modificat la 20 noiembrie 2023, în vedrea sprijinirii unor măsuri în sectoare care sunt esențiale pentru accelerarea tranziției verzi și pentru reducerea dependenței de combustibili.

Citește și: O nouă schemă de ajutor de stat de 450 de milioane de euro! Ministerul Finanțelor face anunțul

Ajutor de stat al României, aprobat de CE

Ajutoarele vor fi sub forma unor granturi directe cu valoare limitată. Măsura va fi deschisă producătorilor de tomate în spații protejate, precum serele, și producătorilor de usturoi care riscă să piardă lichiditate financiară din cauza dificultăților de pe piața agricolă provocate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

În cadrul schemei României, ajutorul (i) nu va depăși 280.000 de euro per beneficiar și (ii) se va acorda cel târziu până la 30 iunie 2024. Comisia Europeană a concluzionat că schema este necesară, adecvată și proporțională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TUFE și cu condițiile stabilite în Cadrul temporar de criză și de tranziție. Pe baza acestor considerente, Comisia a aprobat schema în temeiul normelor Uniunii Europene privind ajutoarele de stat.

Citește și: Crescătorii de vaci și bivoli vor primi subvenții de 100 de euro pentru fiecare animal. Guvernul a aprobat schema de ajutor de stat

Decizia de miercuri urmează aprobării de către Comisia Europeană, la 9 februarie 2024, a unor scheme ale României de sprijinire a altor sectoare agricole (SA.111898, SA.111997 şi SA.112165), notează news.ro.

După ce vor fi soluţionate eventualele aspecte legate de confidenţialitate, versiunea neconfidenţială a deciziei va fi pusă la dispoziţie cu numărul SA.112600 în Registrul ajutoarelor de stat de pe site-ul web al Comisiei dedicat concurenţei.